Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Erwouts kippen werden vergast tijdens de vogelgriep

Het bedrijf van Erwouts vader is een voorbeeld van een bedrijf waar de kippen van Stevens vader naartoe zouden kunnen gaan. Even kijken wat hier met de dieren gebeurt. 

De vader van Erwout van Putten (12) uit Barneveld heeft een kippenbedrijf met legkippen. “In 1997 zijn wij begonnen met kooikippen, vanaf 2011 hebben wij een vrije uitloop. Dat betekent dat de dieren ook buiten kunnen lopen in een ren”, vertelt Erwout.

Legkippen

“We hebben legkippen; bij ons worden dus geen kuikentjes uitgebroed. De bruine kippen (van het ras Novogen Classic) leggen bruine eieren. We hebben ook wel eens witte kippen gehad, en die legden witte eieren”, legt Erwout uit. “Wist je dat je aan de kleur van de oren kunt zien welke kleur eieren de kip legt? Een kip met rode oren legt bruine eieren en een kip met witte oren witte.”

Als de eierproductie terugloopt komt het moment dat de kippen weggaan voor de slacht. Dan is het even heel druk voor Erwout en zijn vader. Alle schuren moeten worden geschrobd zodat de nieuwe kippen in een schoon huisje komen. Erwout vertelt: “Meestal komt er dan een ploeg Polen om mijn vader te helpen met schoonmaken.”

Ook als Erwout en zijn familie op vakantie gaan, worden hulptroepen ingeschakeld. “Dan zorgt een kennis van mijn ouders voor de kippen, samen met vakantiewerkers”, vertelt Erwout

Vogelgriep

Tijdens de uitbraak van vogelgriep in 2003 werd ook het bedrijf van Erwouts vader getroffen. “In dat jaar (ook het jaar waarin ik werd geboren) hadden wij vogelgriep op ons bedrijf. Alle kippen zijn toen vergast en alle eieren werden vernietigd; dat was heel erg”, zucht Erwout. Het is niet de enige ziekte die kippen op kunnen lopen. Erwout: “De vorige groep kippen kreeg coryza (acute snot). We hadden toen heel veel dode kippen. Ik hoop dat het deze ronde beter mag gaan!”

Geplaatst op dinsdag 23 juni 2015 door tekst Kitsredactie

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee