Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Kars heeft hobbykippen

Kars Heijboer heeft hobbykippen. Zijn vader en zijn opa hebben een prachtig hok voor de gevederde familie gebouwd en later nog een ren.  

Kars Heijboer (11) uit Lisse houdt zo’n vijf jaar kippen. “Het eerste ras dat ik had waren Noord-Hollandse blauwen. Dat zijn grote grijsblauwe kippen. Sinds vorig jaar zomer hebben we er ook Barnevelders bij. Dat zijn wat kleinere bruine kippen. We hebben 4 Noord-Hollandse blauwen en 3 Barnevelders.” 

Kars heeft maar twee keer kippen gekocht; de rest is bij hen uitgebroed. “De kippen die nu rondlopen zijn hier dus uit het ei gekropen”, zegt hij trots.  

Hoe kan dat in een kippenhok zonder haan? “We hebben geen haan, want dat is niet zo prettig voor de buren”, legt Kars uit. “Toch hebben we best vaak kuikentjes gehad. Als de hennen broeds zijn halen we gewoon bevruchte eieren bij een boer of een fokker. Vorige zomer hebben we Barnevelder eieren onder de broedende kip gelegd, want we wilden ook wel eens Barnevelders hebben.”  

Opbrengst

En, wat is de opbrengst per dag? “De kippen leggen per dag ongeveer vijf eieren”, vertelt Kars. “We hebben dus per week zo’n 35 eieren. De Noord-Hollandse blauwen leggen lichtbruine en de Barnevelders donkerbruine eieren.”

Is Kars druk met zijn kippen? “Nee hoor, dat valt wel mee. Meestal voert mijn vader ze als hij ’s ochtends naar z’n werk gaat. Dan geeft hij kippenkorrels en graan. ’s Middags krijgen ze maïs en etensrestjes die over zijn. ’s Avonds eten ze nog wat korrels en graan. Ook zijn ze dol op onkruid en gras en áls ze een keer ontsnappen zijn de plantjes de klos. Als de zon ondergaat gaan ze uit zichzelf op stok slapen in het nachthok.”

Kip in de heg

Soms beleeft Kars grappige dingen met zijn kakelende vrienden: “Vroeger ontsnapten er wel eens kippen, want er bleek een gat in het net te zitten dat over de ren hangt. Er is een keer een kip in de heg van een buurman gekropen en toen kon zij er niet meer uit. De buurman moest een tak uit de heg knippen zodat mijn moeder haar weer uit de heg kon bevrijden.”

Geplaatst op dinsdag 23 juni 2015 door tekst Kitsredactie

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee