Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Steven wisselt telkens van schoenen

Steven Hazeleger (8) uit Woudenberg heeft 50.000 kippen. Of liever gezegd: zijn vader heeft die.  Steven woont op een kippenopfokbedrijf. 

Steven legt uit wat dat is: “Dat betekent dat we de kuikens krijgen als ze één dag oud zijn. Zeventien weken verzorgen we de beesten, en als ze bijna eieren gaan leggen gaan ze weg. Dan gaan ze naar een andere boer om eieren te gaan leggen.”

Stevens vader verzorgt de kippen en zijn moeder helpt mee. En natuurlijk is Steven in de schuur te vinden als er weer nieuwe kuikens komen. “Die moeten dan vanuit witte plastic bakken in de stallen gelost worden. En ook als de kippen weer weggaan kan ik helpen met karren rijden en mest scheppen”, vertelt hij.

Schoenen wisselen

Steven vindt kippen leuke dieren. Eigenlijk vindt hij bijna alles van het bedrijf leuk. Het enige waar hij niet van houdt is dat hij telkens andere schoenen aan moet trekken als hij een schuur binnengaat. Dat moet in verband met de hygiëne. Want kippen zijn ook wel eens ziek, net als mensen. “Gelukkig zijn ze niet vaak ziek”, zegt Steven, “en als dit wel gebeurt, bellen we de dierenarts en krijgen ze medicijnen. Vogelgriep hebben wij gelukkig nog nooit gehad. In 2003 moesten wel al onze kippen worden geruimd, hoewel ze niet ziek waren, maar een bedrijf bij ons in de buurt was wel besmet. Ik weet hier niet veel van, want toen was ik  nog niet geboren.“

Klas op bezoek

Stevens hele klas is een keer op bezoek geweest op het bedrijf. “Dat was toen erg cool! Ik zat in groep 2, en we werkten over kippen en kuikens, vertelt hij. “En wat is er dan leuker dan die dieren in het echt zien.”

Met zo veel dieren kun je niet zomaar op vakantie gaan. “We moeten dan altijd regelen dat opa en oma hier in huis komen om voor de kippen te zorgen.” Toch wil Steven wil zelf later ook wel een pluimveebedrijf hebben. “Maar dan liever met legkippen. Ik denk dat je met dit werk genoeg geld kunt verdienen, maar je moet er ook wel hard voor werken.”

 

Geplaatst op dinsdag 23 juni 2015 door tekst Kitsredactie

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee