Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Glibberen op een stekelige tong (met video!)

Visjes hebben geen schijn van kans op de stekelige tong van de pinguïn. Als ze daar eenmaal beland zijn, is hun toekomst helder: enkele reis naar de maag.


Pientere pinguïn
Een pinguïn…
… is de snelst zwemmende en de diepst duikende vogel.
… kan aan de stand van de zon en de sterren zien waar hij is.
… komt alleen aan land om eieren te leggen en jonkies groot te brengen

Vijanden
De pinguïn gaat gerust een straatje om als hij een walrus of een zeeleeuw in het vizier krijgt. En vanuit de lucht belaagt de stormvogel hem nogal eens. Die is namelijk dol op de eieren en de kuikens. Om hun vege lijf te redden gaan pinguïns vaak met een hele club tegelijk het water in. Samen sta je sterker, toch?

Eten
Aan de grootte en de vorm van de snavel kun je zien wat het favoriete hapje is van een pinguïn. Koningspinguïns en Keizerpinguïns hebben een tangvormige snavel. Handig om pijlinktvissen mee te vangen. Pinguïns die vooral vis en kril –kleine garnaaltjes- eten, hebben een korte stompe snavel. En een tong vol stekels, om de glibberige vis beter vast te houden. Pinguïns kauwen met gemak 4 kg voedsel per dag weg.

Rui
Als een pinguïn in de rui is, kan hij niet zwemmen. En dus ook niet eten. Sommige soorten verliezen in de ruiperiode zomaar 40 procent van hun lichaamsgewicht. Gelukkig komen de nieuwe veren al tevoorschijn voordat de oude uitvallen. Zonder hun complete verenpak zouden ze bevriezen in het koude water.

Kolonie
De meeste pinguïnsoorten leven in grote groepen. Dit worden kolonies genoemd. Vooral tijdens het broeden zoeken de pinguïns elkaar op. In een grote kring staan ze bij elkaar en beschutten ze de binnenste groep tegen de gure poolwind. Staat de buitenste rij te klappersnavelen? Dan mag hij doorschuiven naar de binnenste cirkel om op te warmen. 

Geplaatst op maandag 25 januari 2016 door Janette Hertog beeld iStock

Glibberen op een stekelige tong (met video!)
Glibberen op een stekelige tong (met video!)
Glibberen op een stekelige tong (met video!)
Glibberen op een stekelige tong (met video!)
Glibberen op een stekelige tong (met video!)
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer

Kits Live terugkijken!

20240312-020-KIT-MAIN-RED.jpg

Helaas, helaas... er is iets mis gegaan met de Kits Live uitzending van 21/03/24... :( Is het jou niet gelukt om de livestream te volgen? Gelukkig...

Lees meer
Word abonnee