Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Juf Vogelaar vertelt elke dag uit Gods Woord

Al vanaf de kleuterschool was voor haar duidelijk wat ze later wilde worden: juf. Nu is ze het al 17 jaar.
Juf Vogelaar uit Elspeet vertelt over haar werk en over het állerbelangrijkste in je leven.

Elke schooldag staat juf Vogelaar voor de klas op de Rehobothschool in Barneveld. En dat doet ze met veel plezier.

Waarom bent u schooljuf?
„Op de kleuterschool was het al duidelijk voor me: ik wil juf worden. Ook later bleef dat zo. Nu mag ik al 17 jaar les geven in het speciaal basisonderwijs. Dat is een school voor kinderen die moeite hebben met leren of met gedrag.”

Is juf zijn een gewoon beroep?
„O nee, het is juist heel bijzonder. Het is mooi om aan kinderen les te geven. Daarnaast zie ik mijn werk niet zomaar als een baan. Toen ik jong was, wilde ik gewoon juf worden. Later ga je zien dat je dan heel verantwoordelijk werk hebt. En een heel belangrijke taak: om elke dag te vertellen uit Gods Woord.”

Daarom werkt u ook op een reformatorische school?
„Dat klopt. Het is heel bijzonder als je een klas vol met kinderen mag wijzen op het éne nodige: dat je een nieuw hart moet krijgen. Ook is het fijn dat we psalmen zingen en elke dag mogen beginnen en eindigen met gebed.”

Deze Kits gaat over 100 jaar onderwijsvrijheid. Wat vindt u van dit onderwerp?
„Het is een groot voorrecht en een onverdiende zegen dat we eigen scholen mogen hebben. Wat moeten wij het toch veel meer waarderen dat we naar een christelijke of reformatorische school kunnen gaan! Zeker als je bedenkt dat dit in veel andere landen niet kan.”

Hoe probeert u de kinderen te vertellen over de Heere?
„Tijdens de Bijbelverhalen probeer ik de boodschap door te geven dat we allemaal een keer moeten sterven. En dat dit alleen kan als we een nieuw hart hebben. Dat alleen maakt écht gelukkig, ook voor dit leven.
Wij als meesters en jufs moeten de kinderen waarschuwen, maar tegelijk ook gunnend zijn.”

Is dat moeilijk?
„Als je zelf mag weten dat de Heere ook voor jou aan het kruis gestorven is, dan gun je dat een ander ook zo. Dan mag je Zijn naam belijden, zoals dat heet, ook al durf je dat niet altijd.”

Hoort het praten over God alleen bij het Bijbelverhaal?
„Als het goed is, zijn we de hele dag een voorbeeld voor de kinderen. Niet alleen tijdens de dagopening en -sluiting, maar ook bij andere lessen. Bijvoorbeeld als het bij aardrijkskunde over mensen gaat die een ander geloof hebben of helemaal niet geloven. Wij moeten voor die mensen een lichtend licht zijn. Maken wij andere mensen jaloers door ons gedrag of zorgen we er juist voor dat andere mensen niet jaloers op ons zijn?
Misschien heb je wel een buurman of buurvrouw, die nooit naar de kerk gaat. Wees een voorbeeld! Ook tijdens de lessen waarin we sociale vaardigheden aanleren, gaat het erover hoe we als christenen met elkaar om moeten gaan. Dat we elkaar moeten liefhebben en vergeven.”

Wat zou u tegen alle Kitslezers willen zeggen over onderwijsvrijheid?
„Beste jongens en meisjes, waardeer het heel erg, dat je naar een reformatorische school mag gaan en dat er vrijheid van onderwijs is. Maar besef ook dat dit niet genoeg is. Vraag veel om een nieuw hart als je dat nog moet missen. Zeg net als Jakob: „Heere, Ik laat U niet gaan, voordat U mij zegent.””

Geplaatst op dinsdag 5 september 2017 door tekst Evert Barten beeld Anton Dommerholt

Juf Vogelaar vertelt elke dag uit Gods Woord
Juf Vogelaar vertelt elke dag uit Gods Woord
Juf Vogelaar vertelt elke dag uit Gods Woord
Juf Vogelaar vertelt elke dag uit Gods Woord
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer

Kits Live terugkijken!

20240312-020-KIT-MAIN-RED.jpg

Helaas, helaas... er is iets mis gegaan met de Kits Live uitzending van 21/03/24... :( Is het jou niet gelukt om de livestream te volgen? Gelukkig...

Lees meer
Word abonnee