Bakkers en zoete broodjes

nummer 16 /  jaargang 9 / 2017-05-02

deze kits

Hoe brood precies is ontstaan, weet eigenlijk niemand. Heel vroeger kauwden mensen op wilde graankorrels. Later werden deze korrels kapot gestampt en geweekt in water. Dat broodpapje leek een beetje op Brinta. Toen ontdekte iemand dat het papje in een soort pannenkoek veranderde als het een tijdje op een warme steen lag. Nog weer later merkte een slaaf in het oude Egypte dat je het papje kon laten rijzen door er een beetje broodpap van de vorige dag toe te voegen. Nu gebruiken we gist om luchtig brood te krijgen.

Bakkers en zoete broodjes

Vrijdagavond is het broodjesavond voor Fleur

Wat Fleur Keurhorst (10) uit Apeldoorn later wil worden? Bakker! „Papa is mijn grote voorbeeld. En als ik dan stage ga lopen, kan hij me helpen!” De vader van Fleur heeft een bakkerij. „Vroeger had hij daar een zaterdagbaantje. Hij wist niet welke... lees meer

Een gewone boterham? Niet voor Renske en Joas!

Ons dagelijks brood is de gewoonste zaak van de wereld. Toch? Maar niet voor Renske Oosting (10) uit Dedemsvaart en Joas Blaak (7) uit Amersfoort. Renske vertelt: "Ik mag alleen brood zonder tarwe, koemelk en suiker; anders krijg ik buikpijn. Als ik... lees meer

Thijs en Niek nemen een kijkje in een broodfabriek

“Pak nog maar een eierkoek hoor!” moedigt bakker Patrick Maartense (48) de broers Thijs (10) en Niek (8) van der Lee aan. Die laten zich dat geen twee keer zeggen. Zo vers uit de oven hebben ze ‘em nog nooit gegeten. Het is een feestje voor de... lees meer

Nieuws van vandaag

Albatros vliegt snel door zijn zwarte vleugels

Albatros vliegt snel door zijn zwarte vleugels

Albatrossen (grote vogels, zoals op de foto) kunnen erg snel vliegen. Sinds denken we dat we weten hoe dat komt; door de kleur van...

lees meer

Telefoontas in de klas

Telefoontas in de klas

Grote kans dat jij je telefoon (als je die hebt) mee naar school neemt. Misschien verstop je 'm wel in je tas of in je etui. Dan kun je er stiekem...

lees meer