Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

DE BEVER IS HET OP ÉÉN NA GROOTSTE KNAAGDIER

IJzersterk zijn ze, de tanden van de bever. Niet voor niks staat dit dier bekend als de op één grootste knager van de hele wereld.

 “Castor” is zijn officiële naam, en hij stamt uit de familie van de beverachtigen: de “Castoridae”. Vroeger schijnt die familie groter te zijn geweest, nu bestaan er nog maar twee soorten: Castor canadensis (Canadese bever) en de Castor fiber (Bever). Met hun kop-romplengte van ongeveer 75 tot 90 centimeter zijn het geen kleine jongens. (Vergelijk deze grootte maar eens met die van andere knaagdieren, zoals muisjes, hamsters of cavia’s.) Bevers wegen dan ook wel 12 tot 38 kilo. Hun staart is 28 tot 38 centimeter lang. De grootte tussen mannetjes en vrouwtjes verschilt niet echt. Wel kan de grootte van de dieren per regio waar ze wonen, verschillen. Zo kun je dus in het ene land kleinere bevers tegenkomen dan in het andere.

Eén knaagdier bestaat er dus op aarde dat nóg groter is: de Zuid Amerikaanse capibara of capybara . Dit beest weegt gewoonlijk tussen de 35 en 66 kilo! De zwaarste capibara’s (voor zover we weten, natuurlijk…) wogen 91 kg en 73,5 kilo. De eerste was een vrouwtje in Brazilië, de tweede een mannetje in Uruguay. Deze grootste nog levende knaagdieren ter wereld worden ongeveer 1,2 meter lang en hebben een schofthoogte van ongeveer 60 centimeter.  Hun naam betekent trouwens “heer van het gras”. Ze zien er anders uit dan bevers, maar doen daar toch echt wel aan denken, vind je niet? 

Geplaatst op maandag 2 oktober 2017 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

DE BEVER IS HET OP ÉÉN NA GROOTSTE KNAAGDIER
DE BEVER IS HET OP ÉÉN NA GROOTSTE KNAAGDIER
DE BEVER IS HET OP ÉÉN NA GROOTSTE KNAAGDIER
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee