DE BEVER IS HET OP ÉÉN NA GROOTSTE KNAAGDIER

IJzersterk zijn ze, de tanden van de bever. Niet voor niks staat dit dier bekend als de op één grootste knager van de hele wereld.

 “Castor” is zijn officiële naam, en hij stamt uit de familie van de beverachtigen: de “Castoridae”. Vroeger schijnt die familie groter te zijn geweest, nu bestaan er nog maar twee soorten: Castor canadensis (Canadese bever) en de Castor fiber (Bever). Met hun kop-romplengte van ongeveer 75 tot 90 centimeter zijn het geen kleine jongens. (Vergelijk deze grootte maar eens met die van andere knaagdieren, zoals muisjes, hamsters of cavia’s.) Bevers wegen dan ook wel 12 tot 38 kilo. Hun staart is 28 tot 38 centimeter lang. De grootte tussen mannetjes en vrouwtjes verschilt niet echt. Wel kan de grootte van de dieren per regio waar ze wonen, verschillen. Zo kun je dus in het ene land kleinere bevers tegenkomen dan in het andere.

Eén knaagdier bestaat er dus op aarde dat nóg groter is: de Zuid Amerikaanse capibara of capybara . Dit beest weegt gewoonlijk tussen de 35 en 66 kilo! De zwaarste capibara’s (voor zover we weten, natuurlijk…) wogen 91 kg en 73,5 kilo. De eerste was een vrouwtje in Brazilië, de tweede een mannetje in Uruguay. Deze grootste nog levende knaagdieren ter wereld worden ongeveer 1,2 meter lang en hebben een schofthoogte van ongeveer 60 centimeter.  Hun naam betekent trouwens “heer van het gras”. Ze zien er anders uit dan bevers, maar doen daar toch echt wel aan denken, vind je niet? 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 02-10-2017 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Brandweer redt hertje van het ijs (filmpje)

Brandweer redt hertje van het ijs (filmpje)

De brandweer van de Amerikaanse plaats Sunriver heeft een hertje gered van het ijs. Het beestje zat al een tijd vast midden op de plas. De brandweer...

lees meer

Museum Overloon verwelkomt Amerikaans oorlogsvliegtuig

Museum Overloon verwelkomt Amerikaans oorlogsvliegtuig

Donderdagochtend kwam een groot Amerikaans transportvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog aan in het Oorlogsmuseum van Overloon. Het vliegtuig...

lees meer