HOE KAN EEN BEVER OVERLEVEN?

Hoewel bevers wel een jaar of 25 kunnen worden, halen ze vaak de 7 of 8 jaar niet eens. Roofdieren, jagers en auto’s maken het deze bijzondere dieren niet gemakkelijk.

Auto-ongelukken
Dat de bever in bepaalde gebieden helemaal uitgestorven is of was, komt vooral door de mens. Jagers hadden het vooral in het verleden op de vacht en het vlees van het dier gemunt; tegenwoordig zijn auto-ongelukken een belangrijke doodsoorzaak. En dan is er nog de beverziekte tularemie, die ervoor zorgt dat de lever, longen, lymfeklieren en milt van de dieren niet langer werkt, zodat ze doodgaan.

Baby’s
Wat je misschien niet zou verwachten: door verdrinking komen best veel dieren om. Baby-bevers kunnen namelijk nog niet zwemmen. Als de burcht waarin ze geboren worden door stijgend water volloopt, kunnen de ouders de kleintjes niet altijd snel genoeg in veiligheid brengen. Dan verdrinken ze.

Lekker
De vrije natuur is een van de belangrijkste dingen die de bever nodig heeft om te overleven: rust en ruimte met veel kruiden, bloemen, grassen, wortels en waterplanten. Die vindt hij lekker. Aan een winterslaap doet de bever niet, dus tijdens die koude maanden moet hij ook eten. In deze periode zijn het vooral takken, bladeren en stukken boomschors, die het beestje in leven moeten houden. Hij is zelf zo slim om in de herfst alvast een voorraadje aan te leggen: in het water, dan blijft zijn voedsel langer goed… Niet altijd lukt bevers om voldoende voedsel te vinden. Soms gaan ze dan ook dood van honger.

Water!
Zonder water geen bever. In het water woont hij, speelt hij, eet hij. Hij bouwt z’n burcht gedeeltelijk boven water, maar de ingang ligt onderwater. De scheutjes van waterplanten eet hij op. Is er gevaar, dan slaat hij met zijn staart op het water om andere bevers te waarschuwen. Geen wonder dat bevers lang onder water kunnen blijven: als het moet wel een kwartier.

Foto's & Video's

Geplaatst op: 02-10-2017 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Brandweer redt hertje van het ijs (filmpje)

Brandweer redt hertje van het ijs (filmpje)

De brandweer van de Amerikaanse plaats Sunriver heeft een hertje gered van het ijs. Het beestje zat al een tijd vast midden op de plas. De brandweer...

lees meer

Museum Overloon verwelkomt Amerikaans oorlogsvliegtuig

Museum Overloon verwelkomt Amerikaans oorlogsvliegtuig

Donderdagochtend kwam een groot Amerikaans transportvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog aan in het Oorlogsmuseum van Overloon. Het vliegtuig...

lees meer