Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Bestaan ze eigenlijk wel: logeerdieren?

Logeren wordt waarschijnlijk het meest gedaan door kinderen. Grote mensen die graag uit logeren gaan, zijn er ook genoeg. Maar hoe zit dat met dieren?

Dieren die een tijdje ergens anders slapen, zijn er heel veel. Trekvogels zoeken de zon op. Walvissen zwemmen dagenlang (tot wel 0,8 miljoen kilometer!!!) heen weer tussen hun zomer- en winterverblijf. En padden reizen in optocht naar een poel om daar hun eitjes te leggen.

Maar logéren kun je dat eigenlijk niet noemen. Wat de trekvogel doet, is meer een lange zomervakantie houden. De walvis maakt eerder een soort wereldreis. En padden? Die kruipen gewoon naar de kraamkamer. Met logeren bedoelen wij meestal: bij iemand te gast zijn. Doen dieren dat nou ook? Van een muis die z’n koffers pakt om een paar dagen bij een ander in te trekken, hoor je niet vaak.

Pension
Toch zijn ze er. Dieren die logeren. Huisdieren zoals honden, katten en hamsters staan waarschijnlijk in de top-3 van logeerdieren. Als hun baasjes per vliegtuig vertrekken, kunnen zij niet mee. En als de hele familie een weekend naar een huisdierenvrij bungalowpark gaat, zullen ze ook thuis moeten blijven. Maar een hond of poes eenzaam achterlaten, dat gaat natuurlijk niet. Gelukkig is er vaak wel een oma of een vriend die op het dier wil passen. En mag het écht bij niemand in de omgeving overnachten, dan kan het altijd nog terecht bij het dierenpension. Daar logeert de hond of poes samen met andere dieren totdat hij weer naar huis kan. Meestal heeft hij er een eigen hokje, maar wordt hij een paar keer dag met de andere logees uitgelaten. De baas betaalt voor dit uitstapje.

Korte logeerpartij
De egel gaat nu en dan ook uit logeren. Hij heeft verschillende nesten en slaapt soms een tijdje bij een vrouwtjes egel. Lang duurt zo’n logeerpartij niet. Over het algemeen zijn egeltjes liever alleen. Het vrouwtje logeert sowieso zelden. Zij is heel tevreden met haar eigen nest.

Haas krijgt heimwee
Hazen zijn honkvast. Dat betekent dat ze graag thuisblijven. Thuis, dat is een kring van zo’n 300 hectare rond zijn belangrijkste leger: de ondiepe kuil waarin hij woont. Zo gauw hij buiten die kring komt, wordt hij heel zenuwachtig en ongelukkig. De haast krijgt heimwee, zeg maar. Toch gaat hij een enkele keer uit logeren buiten zijn eigen plek. Dat gebeurt als er in zijn eigen gebied geen voedsel of geen vrouwtjes meer te vinden zijn. En zo gauw het kan… gaat-ie als een haas naar huis terug!

Geplaatst op woensdag 4 oktober 2017 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

Bestaan ze eigenlijk wel: logeerdieren?
Bestaan ze eigenlijk wel: logeerdieren?
Bestaan ze eigenlijk wel: logeerdieren?
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee