Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Van plantje tot praline

Zodra je je tanden in een reep zet en de chocola laat smelten op je tong vergeet je alles. Of in elk geval de vraag wáár dit verrukkelijks eigenlijk vandaan komt. Toch is dat best boeiend!

01. Boontje
Chocola wordt gemaakt van cacao. Cacao komt van de cacaoboom. En cacaobomen groeien uit cacaobonen. Zo simpel is dat…

02. Geniaal idee?
Natuurlijk kom je nu op het geniale idee om zo’n boontje te poten in je eigen achtertuin. Laat maar, heeft geen zin…! Cacaobomen doen het alleen in warme landen. Toch houden ze niet van zon. Daarom staan ze vaak in de schaduw van andere, hogere bomen.

03. Vette, bruine pap
De cacaoboer droogt zijn bonen goed en verkoopt ze dan. De bonen gaan –vaak per schip- op reis, bijvoorbeeld naar Nederland. Hier worden ze gepeld,  en gemalen. Van de kleine stukjes pit die nu overgebleven zijn, maakt de fabrikant een vette, bruine pap, die sprekend op chocola lijkt. Maar dat ís het nog altijd niet.

04. Hoera, chocola geboren!
Pas als er melkpoeder en suiker doorheen wordt geroerd, is er échte, nieuwe chocola geboren. Melkchocoladepap. Die wordt nog wat fijner gestampt, opgewarmd en in vormen gegoten. Zo kan de chocola naar de bakker worden gebracht.

05. Prachtige pralines
De bakker weet er wel weg mee. Repen, paashazen, bonbons en prachtige pralines, snoepjes óf chocoladeletters – van álles kan hij ervan maken.

 

Geplaatst op maandag 20 maart 2017 door tekst Jeannette Wilbrink beeld iStock

Van plantje tot praline
Van plantje tot praline
Van plantje tot praline
Van plantje tot praline
Van plantje tot praline
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee