Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Joshua, Lotte en Kees nemen afscheid van school

Nog even, dan trekken ze de deur van de basisschool achter zich dicht. Voorgoed. Nog één week, voor sommigen nog twee of drie, en dan is het einde daar voor leerlingen van groep 8. Nu zijn ze nog de oudsten van de school, straks weer de jongsten. Drie school­verlaters kijken terug én vooruit.


Kees Tukker (12), Kesteren

„Nog een paar weken en dan neem ik afscheid van juf Van Binsbergen en basisschool De Wegwijzer in Kesteren. Op naar het voortgezet onderwijs! Als vierjarige kleuter begon ik op de oude locatie van de school. Na een jaar verhuisden we naar de nieuwe school. Dat was spannend. Voor het eerst hingen er digiborden in de klas!
Ik kan me nog herinneren dat we in de kleuterklas veel lol hadden met de waterglijbaan die naast ons lokaal in het gras lag. In de bovenbouw deden we mee met een badmintontoernooi. Jammer genoeg wonnen we niet, maar het was een superleuke dag. Vorig jaar zijn we op werkweek geweest naar Het Woldhuis in Apeldoorn. Onze klas verhuisde toen naar buiten in de Apeldoornse bossen.
In groep 8 deden we veel leuke dingen, zoals meedoen aan een wedstrijd van LEGO Mindstorms, waarbij we een robot bouwden die vuil kan sorteren. Ook hadden we een excursie op de Grebbeberg over de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk maakten we de Cito-toets. En samen met een paar klasgenoten kreeg ik extra les in wiskunde. Echt gaaf!
Wat ik van de basisschool zeker ga missen? De gezelligheid en de sfeer, maar ook dat de school zo lekker klein is. Nu ken je iedereen, maar op het voortgezet onderwijs niet, dan kom je elke dag nieuwe mensen tegen.
Volgend schooljaar gaat mijn fiets naar het Ichthus College in Veenendaal en ik hobbel mee. Samen met drie andere jongens uit mijn klas ga ik de vwo-masterclass doen. Ik ben dit jaar al een paar middagen naar het Ichthus geweest om er toetsen te doen.
Nu ben ik de oudste op school, volgend jaar de brugpieper. Dat zal wel even wennen zijn. Op 5 juli hebben we nog een leuke afscheidsdag. Dan doen we een survivaltocht, gaan we lekker eten en hebben we een gezellige avond met alle leerkrachten en ouders. Die avond blikken we terug op acht jaar basisschool. Het allerleukst vond ik de fijne kleutertijd bij juf Eefie, die vergeet ik nooit!”


Joshua Kooijman (12), Ridderkerk

„Het was fijn op de Ds. G. H. Kerstenschool in Ridderkerk. En ook gezellig. Ik heb in die acht jaar ook superveel geleerd en veel nieuwe mensen leren kennen. Afgelopen jaar hebben we de Cito-toets gemaakt. Die was best saai en soms ook lastig. De eindscore viel me een klein beetje tegen. Het eind van dit jaar was het leukst. We gingen op schoolreis naar NEMO in Amsterdam en daarna naar een leuke speeltuin. 

Ook de afscheidsavond lijkt me gezellig. Daar hebben we al veel voorbereidingen voor gedaan. Eerder dit jaar deden we een project voor de stichting Bonisa. Ik vond dat leuk, omdat er van alles te doen was. De eindopbrengst was 8237,51 euro.
Onze groep is supergezellig. Dat die nu uit elkaar valt, vind ik jammer. Verder is de school redelijk ‘klein’, dat maakt het ook gezelliger dan op een grote school, denk ik. Straks ga ik naar het Wartburg College, locatie Guido de Brès in Rotterdam. Ik ga daar tto doen. Ik weet dat het een heel grote school is, dus het zal daar flink drukker zijn. Ook wordt er veel in het Engels gepraat en is er een grote kantine. Het zal best lastig worden en ik zal er zeker even moeten wennen.
Dat ik straks de jongste ben, vind ik niet zo erg. Er gaat een nieuwe wereld voor me open met nieuwe mensen, daar zie ik naar uit. En de jongste zijn, duurt maar een jaartje.
Het Warburg College staat op zo’n twintig minuten fietsen van mijn huis. Wel een beetje jammer dat ik met de fiets moet, maar als het regent kan ik met mijn vader meerijden, die werkt daar op school. En als dat niet lukt, kan ik altijd nog met de bus.
Alle juffen en meesters ben ik dankbaar. Ze hebben me veel geleerd en we hebben een gezellige tijd gehad.”


Lotte Voshart (12), Lisse

„Het leerwerk was soms wat veel en straf vond ik niet altijd even leuk, maar toch heb ik een heel fijne tijd gehad op de christelijke basisschool De Akker in Lisse. We hebben een gezellige klas waar veel gekletst wordt. Meester Ligtenberg speelt elke dag op zijn orgel, maar doet de inzet met zingen soms wat te hoog. De laatste weken ging onze meester met ons naar de Waterleidingduinen om daar ons wat van de natuur te laten zien. Helaas waren we iets te luidruchtig, zodat er geen dier te zien viel...

De Cito-toets hebben in mei gemaakt. Na afloop organiseerden we een high tea. We namen zelfgemaakte taarten en hapjes mee. Juf Romijn vond alles zo lekker dat ze overal het recept van wilde.
Vanaf januari tot en met de voorjaarsvakantie had ik les van mijn zus Marinda. Ze deed haar stage in groep 8. Soms was het een beetje lastig, vooral als je wilde weten wat voor cijfer je had. Maar thuis mochten we niet over school praten. Elke week stelde (juf) Marinda een ingewikkelde vraag zoals: „Waarom vallen slapende vogels niet uit de boom?” of: „Waarom is zeewater zout?” Het groepje dat de meeste antwoorden wist, kreeg iets lekkers.
Straks ga ik naar het Driestar College in Leiden. We hebben onze mentrix en klasgenoten al gezien. Ik weet nog niet goed wat ik ervan moet verwachten, maar ik heb er wel zin in. Wel een raar idee dat we straks weer de jongste zijn. Als ze ons maar geen brugpiepertje gaan noemen...
Het is ongeveer 13 kilometer naar school en we gaan met z’n allen fietsen vanuit Lisse. Een paar kinderen moeten nog verder fietsen, zij komen uit De Zilk en Hillegom. Als je met een groepje fietst, is het wel gezellig. Tenminste, als het mooi weer is.
In groep 0, groep 2 en groep 4 had ik juf Groen. Zij vertelde altijd veel over de natuur en maakte de leukste dieren van papier en karton. Van juf Jongh in groep 6 heb ik heel veel liedjes geleerd.”

Geplaatst op zaterdag 25 juni 2016 door tekst en beeld Kitsredactie

Joshua, Lotte en Kees nemen afscheid van school
Joshua, Lotte en Kees nemen afscheid van school
Joshua, Lotte en Kees nemen afscheid van school
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee