Jelle houdt van ontbijt met opa, oma en… ZEEUWSE WORST

Jelle Baaij (10) uit Yerseke komt graag bij opa en oma Gunter. Zij hebben een landbouwbedrijf en daar is altijd iets te doen.

Waar wonen je opa en oma?
“In Sint-Annaland op het eiland Tholen. Als je op de kaart kijkt, is het eigenlijk wel dicht bij ons, maar we moeten om de Oosterschelde heen rijden. Daarom duurt het ruim een half uur voordat we er zijn. Mijn opa verbouwt aardappelen, liatrisbollen, zonnebloemen en heesters. Mijn oma doet de administratie en ze wiedt onkruid.”

Hoe oud zijn ze?
“Allebei 62 jaar.”

Wat herinner je je van hen, van toen je nog klein was?
“Dat ik met opa mee mocht naar de aardappelveiling.”

Komen je opa en oma vaak bij jullie?
“Nu niet zo vaak, want ze hebben het in deze tijd van het jaar erg druk op de boerderij. In de herfst, winter en het voorjaar komen ze vaker. Dan blijven ze meestal eten en blijven ze ‘s avonds ook nog. Wij gaan elke vakantie een paar dagen of een dagje naar hen toe. Soms ook wel op zaterdag. Ze vinden het altijd leuk als we komen.”

Wat doe je als je bij hen bent?
“Ik help weleens om de zonnebloemen in bakken water te doen en ik mag mee op de rooier om aardappelen te rapen. Als we blijven logeren, gaan we ‘s ochtends mollen uit de klemmen halen op het land.
Als papa in de zomervakantie naar het wad moet, gaat mama ook mee logeren. Dan gaan we van maandag tot woensdag. Dat hebben we de vorige zomer wel vier keer gedaan! Mijn broertjes en ik logeren bijna iedere vakantie bij opa en oma. Daan en ik slapen er in een tweepersoonsbed. Dat is altijd gezellig. Toen we een keer niet konden slapen, mochten we om 10 uur nog naar beneden om chips te eten. Daar was mijn moeder niet zo mee eens.
We hebben altijd lol met Leo. Dat is een grote hond, hij is erg speels. Hij is altijd heel blij als we komen, dan wordt hij helemaal wild.
Er is vaak iets leuks bij opa en oma. Als zij gaan oogsten, mag ik meehelpen. Toen ze liatrisbollen gingen rooien, mocht ik de hele dag meerijden op de trekker. De bollen moesten steeds naar de spoelmachine gebracht worden. Dat was in de
herfstvakantie.”

Ben je weleens een paar dagen weg geweest met je opa en oma?
“Ja, toen gingen we naar een museum en naar een mooie kerk in Delft. Papa kon niet mee, dus gingen opa en oma bij ons in het huisje. De andere ooms en tantes en hun kinderen zaten in de huisjes naast ons. Dat zou ik nog wel een keertje willen, want dat was heel gezellig.”

Is er iets wat je speciaal bij hen eet?
“’s Ochtends  om 8 uur eten ze vaak gebakken zeeuwse worst. Dat vind ik superlekker. En in de groentetuin hebben ze een heel grote bramenstruik, daar maakt oma heel lekker sap van, om over de yoghurt te doen.”

Wat leer je van je opa en oma?
“Mijn oma hielp altijd met mijn typeles. Mijn opa legt vaak wat uit over de landbouw en de natuur. En hij vertelt weleens over de geschiedenis. Hij heeft aangewezen waar de hut van Simon Gieke was. Dat was een man die vroeger op het eiland Tholen woonde.”

Wat zou je graag een keer met hen willen doen?
“Samen Boereplaas doen. Dat is een Zuid-Afrikaans bordspel over de boerderij. We hebben het al weleens gedaan en dat vond ik erg leuk.”

Wat vind jij het meest bijzonder aan je opa en oma?
“Oma is altijd behulpzaam, aardig en vriendelijk. Mijn opa is weleens een beetje streng (als we de skelter niet hebben opgeruimd of zo), maar dat bedoelt hij goed. Hij is altijd heel rustig en aardig. Mama zegt dat hij heel blij was toen ik werd geboren, want ik ben zijn eerste kleinkind.”

Wat wens je je opa en oma toe?
“Ik hoop dat mijn opa en oma nog lang gezond zijn. Dat ik nog vaak bij ze mag logeren.”

Foto's & Video's

Geplaatst op: 21-08-2017 geschreven door: tekst Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld Henk Visscher

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Groep 8 van basisschool De Brekeld in de gemeenteraad

Groep 8 van basisschool De Brekeld in de gemeenteraad

Basisschoolleerlingen uit groep 8 van de Brekeldschool namen vorige week plaats in de raadszaal van de gemeente Rijssen-Holten. Aan de hand...

lees meer

Bijzonder afscheidsfeestje voor Gerwin

Bijzonder afscheidsfeestje voor Gerwin

Maandag 9 juli nam groep 3 van de Ds. J. Fraanjeschool De Burcht in Barneveld afscheid van Gerwin Morren. En dat deden ze op een wel heel bijzondere...

lees meer