Waar kun je het noorderlicht het beste zien?

Het Noorderlicht opzoeken is net zo iets als vissen of wild spotten. Met een beetje mazzel vang je wat, maar je hebt ook kans dat er niets te beleven valt.

Ménsen hebben over dit spel van licht en kleuren immers niets te zeggen. Het enige wat zij doen kunnen, is naar die plaatsen op aarde gaan waar het licht zich regelmatig laat zien, en daar in het donker de hemel in de gaten houden.
Reisorganisaties spelen hier handig op in. Die nemen avonturiers graag mee richting de noordpool en zorgen dan meteen voor een programma waarbij de vakantiegangers zich niet hoeven te vervelen terwijl ze op het licht wachten.

Je kunt een spannende sneeuwscootersafari maken of je door een stel huskyhonden op een slee laten trekken totdat het licht plotseling verschijnt. Dat kan gebeuren in heel Noorwegen, maar in het noorden is de kans het grootst. Droom jij ervan het ooit met eigen ogen te zien, dan zou je alvast kunnen beginnen te sparen voor een tripje naar de Spitsbergen-eilanden bijvoorbeeld.

Ook in Finland zit je goed. Hier hebben ze zelfs speciale iglo’s met daken van glas zodat je liggend in je bed van het noorderlicht kunt genieten!
Wat het extra mooi maakt, is natuurlijk de kleur. Waar komt die eigenlijk vandaan? De kleuren van het poollicht hebben te maken met het soort deeltjes dat op dat moment actief is én met de plek waar ze op elkaar stuiten. De hoogte van poollicht verschilt namelijk sterk. Die loopt uiteen van 80 tot soms wel 1000 kilometer. In het bovenste deel van de atmosfeer kunnen de deeltjes groen of rood poollicht veroorzaken. Wat lager maken elektronen in combinatie met stikstofprotonen ook weleens rood licht.

Blauw poollicht zie je bijna nooit. Dat kan ontstaan doordat zonnestralen de bovenkant van het poollicht raken, een zeldzame gebeurtenis.

Minder bekend, maar niet minder mooi is het zuiderlicht. Daarvoor moet je in Antarctica, Nieuw-Zeeland en Patagonië zijn. Toeristen worden hier ook wel in vliegtuigen meegenomen om het schouwspel goed te kunnen bekijken.

Foto's & Video's

Geplaatst op: 19-11-2018 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD iStock

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

RST Zorgverleners te gast bij groep 8

RST Zorgverleners te gast bij groep 8

“Het is 7u ’s morgens als we binnenstappen bij Mathilde. Mathilde is een meisje met een handicap.  Als jij ’s morgens opstaat, ben je...

lees meer

Zo erg was de oorlog

Zo erg was de oorlog

De opa van Rhodé heeft tulpenbollen moeten eten. De overgrootoma van Deborah mocht nooit naar buiten als de Duitsers langsliepen. De overgrootoma...

lees meer