Gideon kijkt rond op het Binnenhof

Gideon Graveland mocht een dagje mee naar het Binnenhof. Zijn opa, Gerard Vroegindeweij, werkt daar als politiek redacteur van het Reformatorisch Dagblad. Gideon interviewde minister Slob voor Onderwijs. En ging op de foto met premier Rutte.

1.Voor het Torentje
Hier sta ik voor het Torentje van premier Rutte. Daar heeft hij zijn kantoor. Volgens mij is het niet echt heel groot. Maar Rutte heeft wel een mooi uitzicht over de Hofvijver. Daarin staat een mooie fontein. Het water is helder. Je ziet de vissen erin zwemmen. Je kunt ook zien dat de Hofvijver niet diep is.

2. Bij minister Slob
Hier krijg ik een hand van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. Ik mocht hem interviewen. Ik kreeg ook nog een cadeautje. Minister Slob is een hele aardige meneer. Ik denk dat de minister en opa elkaar goed kennen. Ze noemden elkaar Arie en Gerard.

3. Boven in het ministerie 
Hier sta ik op de 29e etage in het ministerie van Onderwijs. Na het interview mochten opa en ik daar even kijken. We gingen met de lift naar boven. Die ging echt heel snel. Het was helder weer. Ik kon daarvandaan de zee zien. En ook de havens van Rotterdam. De mensen en de auto’s beneden lijken heel klein.

 4. Veel bewaking op het Binnenhof
Achter mij zie je een pantserwagen van de Koninklijke Marechaussee. Het is een Defender. Ik sta hier voor de Ridderzaal op het Binnenhof. Er is daar veel bewaking aanwezig. Ik heb nog nooit zo veel bewaking bij elkaar gezien. Opa zegt dat het nodig is omdat ze bang zijn voor aanslagen.

5. In een bankje van de Eerste Kamer
Hier zit ik in een zetel van een Eerste Kamerlid. Dat is wel een hele mooie zaal. Meneer Kranendonk die daar werkt, vertelde dat de zaal is gebouwd in de Gouden Eeuw. Nederland was toen erg rijk vanwege de handel. En dat wilde de regering van toen ook erg graag laten zien.

6. Bij de auto van koningin Máxima
Dit zijn de auto’s van de koningin en haar hofhouding. De voertuigen van de koninklijke familie en de hofhouding hebben altijd een nummerbord dat begint met AA. Daar herken je ze aan. In de Ridderzaal was een congres van het platform Wijzer in Geldzaken. Koningin Máxima is erevoorzitter en ze hield daar een toespraak.

7. Op de foto met premier Rutte
Kijk nou eens wie we tegenkwamen! Onze minister-president, Rutte. Hij kwam uit de Ridderzaal en ging naar de Tweede Kamer. En hij wilde wel even snel met mij op de foto. Rutte is heel aardig en spontaan.  „Fijne dag”,  zei hij toen de foto was gemaakt. Opa noemde hem trouwens gewoon Mark.

8. Herinnering aan de oorlog
Hier sta ik in de bibliotheek van de Eerste Kamer. Alles wat wordt gezegd tijdens de vergadering wordt opgeschreven in de Handelingen. Ik kijk naar een leeg stukje boekenplank. Daar hadden de Handelingen moeten staan van de vergaderingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen waren er geen vergaderingen.

9. Met opa voor de vergaderzaal Tweede Kamer
Dit is een selfie met mijn opa, een van de politieke redacteuren van het Reformatorisch Dagblad. Het is de enige foto van deze dag waar hij ook op staat. Achter ons zie je het gebouw van de Tweede Kamer. Achter de ronding zit de vergaderzaal. Rechts ervan is de perstoren.

10. Bij de graven van Holland
De is de Gravenkamer in het gebouw van de Eerste Kamer. Hier zie je alle graven en gravinnen van Holland. Er is een graaf die zijn hele gezicht heeft bedekt door zijn helmvizier dicht te doen. Waar nu de Gravenkamer zit, was vroeger een kapel, een kerk. Opa vindt het jammer dat die er niet meer is.

11. Gevangen in een sluis
Dit was niet zo leuk. Om van de ene ruimte naar de andere te gaan, moesten we door een sluis. Maar toen ik er in stond, ging de deur aan de andere kant niet open! Een mijnheer aan de andere kant hielp mij toen. Een beveiliger zei dat ik te klein was en dat ik samen met opa in de sluis moest. Dat deden we toen.

12. Maquette voor blinde mensen
Dit is een maquette van de vergaderzaal van de Tweede Kamer. Die is speciaal voor blinde mensen gemaakt. Ze kunnen voelen hoe de zaal in elkaar zit zodat zij ook een idee hebben hoe de vergaderzaal er vanbinnen uitziet. Via een koptelefoon krijgen de blinde mensen uitleg.

13. Met Van der Staaij bij kunstwerk
Dit kunstwerk is een cadeau van de SGP aan de Tweede Kamer omdat de partij dit jaar 100 jaar bestaat. Het portret van Willem van Oranje bestaat uit allemaal namen van kinderen en het kunstwerk zelf is gemaakt van drie glasplaten. SGP-fractievoorzitter Van der Staaij legt mij alles uit. Dat was leuk.

14. In de Handelingenkamer
Dit is de bibliotheek van de Tweede Kamer, ook wel de Handelingenkamer genoemd. Dit is een hele mooie kamer om te zien. Hij is wel drie verdiepingen hoog. Ook de trappen en de hekken zijn mooi. Jammer genoeg mocht ik niet naar boven want ze waren alles net aan het schoonmaken.

Wat ik vond en wat ik vind
Gideon over zijn dagje op het Binnenhof: „Wat ik het leukste vond aan deze dag was dat ik op de foto mocht met premier Rutte. En dat ik op een zetel mocht zitten van een Eerste Kamerlid.Heel bijzonder was dat ik op de 29e verdieping van het ministerie van Onderwijs stond; van daar kon ik zelfs de zee zien! Het was natuurlijk ook mooi dat ik de minister van Onderwijs, meneer Slob, mocht interviewen. Als ik zelf minister van Onderwijs mocht zijn, zou ik er voor zorgen dat iedereen op zijn verjaardag vrij was. Ik heb dat ook aan minister Slob voorgesteld maar dat kon helaas niet.”

Foto's & Video's

Geplaatst op: 10-09-2018 geschreven door: Tekst en beeld Gerard Vroegindeweij

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Leave a Reply

Name:
Email:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Afmaakverhaal: Een bril voor de boze boswachter

Afmaakverhaal: Een bril voor de boze boswachter

Voor de creatievelingen onder de Kitslezers: vertel hoe dit verhaal afloopt! Hoe je mee kunt doen, lees je onder het verhaal. Waar het idee...

lees meer

Stelling: Op 4 mei herdenken we alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Stelling: Op 4 mei herdenken we alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Pieter Wijma (11) uit Tollebeek​ „Ik denk dat het goed is dat we alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken op 4 mei....

lees meer