Als je vader burgemeester is - Bijzondere ontmoetingen en gratis ijsjes

Is het leuk als je vader burgemeester is? Anne-Lotte (13), Emmelyne (11) en Charlène (6) Verhoeve vinden van wel. Ze hebben de koning ontmoet en staan altijd vooraan bij het Sinterklaasfeest in de stad. Heel soms is het niet leuk. Als hun vader tijdens een dagje uit onverwacht toch moet werken bijvoorbeeld.

“Hier werden de films van Swiebertje opgenomen”, vertelt Anne-Lotte als ze binnen in het stadhuis van Oudewater de trappen op loopt. Ze weet er de weg. “We waren erbij toen papa geïnstalleerd werd als burgemeester. Op het bordes werden foto’s gemaakt.”

Het gemeentehuis werd al in 1588 gebouwd en is dus erg oud. In de raadszaal staan grote bruine stoelen, er hangen schilderijen en er staat een vitrinekast met oude munten en delen van wapens. De vader van de meisjes wijst naar een groot schilderij waarop een veldslag te zien is. “Tijdens de oorlog met de Spanjaarden is in Oudewater hard gevochten. Kijk, hier zie je dat zelfs vrouwen en kinderen meehielpen bij het verdedigen van de stad.”

Ontmoeting met de koning
Het gezin woont in Snelrewaard, een dorpje dat grenst aan Oudewater. Thuis op de bank praten de meisjes honderduit over de dingen die ze meemaakten doordat hun vader burgemeester werd. Het bijzonderste vinden ze toch wel dat ze koning Willem-Alexander ontmoetten. “In 2015 had Oudewater 750 jaar stadsrechten. Daarom kwam de koning hierheen”, legt Anne-Lotte uit. Emmelyne vult haar aan. “Met school gingen we natuurlijk ook kijken. Wij moesten achter de hekken staan, maar mijn vader liep bij de koning. Toen iedereen van school weer weg ging, mochten wij met hem meelopen en daarna wat drinken.” En wat de koning tegen ze zei? “Ik kwam hem wel drie keer tegen”, vertelt Anne-Lotte. “Toen zei hij: ‘de derde keer is scheepsrecht’.” Aan Emmelyne vroeg hij hoe ze heet. “En hij zei gewoon iets van ‘leuk je te zien’. Daarna gingen ze over zaken praten, dus toen heb ik hem niet meer gesproken.”

Charlène kan het zich allemaal niet meer herinneren, omdat ze nog jong was. Ze weet nog wel dat ze mee mocht naar de ontsteking van de kerstboom in IJsselstein, één van de grootste kerstbomen ter wereld. “Maar dat was eigenlijk helemaal geen kerstboom. Het is gewoon een toren met lichtjes erin.”

Stroopwafel proeven
Het komt regelmatig voor dat de burgemeester een winkel of evenement opent. “Met Sinterklaas houdt hij altijd een toespraak”, vertelt Emmelyne. “Wij mogen erbij staan. Naast Sinterklaas en de Selfiepiet, waar je mee op de foto kunt. Daarna lopen we mee in de stoet.” Ook met Koningsdag staan ze bij hun vader wanneer hij een toespraak houdt. En toen hij laatst een ijssalon opende, kregen ze een gratis ijsje. “We mogen wel vaker dingen proeven”, lacht Anne-Lotte. “Vandaag liepen we over de markt. Er zijn dan allemaal mensen die mijn vader kennen en een praatje met hem maken. We krijgen dan koekjes, nootjes, een stroopwafel of kaas.”

Anne-Lotte en Emmelyne vinden het leuk dat ze veel mensen spreken als ze met hun vader mee gaan. Emmelyne: “Nu voetbal ik altijd zaterdags, maar daarvoor ging ik elke zaterdag met hem mee. We gingen kijken bij de brandweerkazerne die verbouwd werd.”

Veel werken en laat thuis
Naast alle leuke uitjes is hun vader vooral vaak aan het werk. Anne-Lotte: “Hij is veel dagen weg en soms laat thuis is. En als hij thuis is, is hij vaak nog aan het bellen. Hij moet altijd beschikbaar zijn.” Dat merkt ook Emmelyne. “We waren een keer wat leuks aan het doen en toen werd mijn vader gebeld, omdat er een ernstig ongeluk was gebeurd. Dat was natuurlijk heel erg. Het is goed dat hij erheen kan om bij die mensen te zijn, maar het is voor ons niet leuk dat hij soms weg moet.” Op woensdagmiddag is hun vader bijna altijd thuis. En op zondag natuurlijk. “Dat is echt een dag voor het gezin.”

Onder het eten hebben ze het weleens over zijn werk en de oudste twee denken soms mee met hun vader. Anne-Lotte: “Op school hadden we een project over plastic. We gingen in Oudewater op straat plastic opruimen. Ik vond dat er weinig prullenbakken waren. Ik zeg dan tegen mijn vader dat er misschien wel wat meer gedaan kan worden voor het milieu.” En ze heeft het met haar vader gehad over uitjes voor jongeren. “Hij zei dat ik dan een plan moet bedenken, zodat we misschien een avond kunnen organiseren.” Eén van haar ideeën is al uitgevoerd. “Ik houd heel erg van fonteinen. Ik zag dat op vakantie op een pleintje en vroeg of er niet een fontein kon komen in Oudewater. Papa vindt dat ook heel mooi en er is echt een fontein gekomen in Oudewater.”

In het nieuws
Doordat hun vader burgemeester is, staan de meisjes ook weleens in de belangstelling. “Ik vond dat in het begin best spannend”, vertelt Emmelyne. “Je komt echt in de spotlights te staan. Papa is bijvoorbeeld weleens op tv of in het nieuws. Ik mocht een keer met hem mee en toen stelden mensen van de radio mij ook ineens een vraag.”

Ondertussen zijn ze gewend aan de aandacht, maar ze vinden het niet altijd leuk. Emmelyne: “Op school zegt een juf of meester weleens: ‘Jij weet dat vast wel, want jij bent de dochter van de burgemeester. Maar het is helemaal niet zo dat ik daardoor meer weet dan andere kinderen.”

Liever worden ze niet gezien als ‘de dochter van’. Toen Anne-Lotte naar de middelbare school ging, vertelde ze expres niets over het beroep van haar vader. “Sommige mensen behandelen je daardoor anders en ik wilde niet dat klasgenoten daarom vrienden wilden worden.” Toch snapt ze wel dat mensen het interessant vinden. “Hij is de enige in de stad die burgemeester is en dat is dus best uniek.”

Groot speelpark
Ondanks alle bijzondere uitjes, lijkt het Emmelyne maar saai om burgemeester te zijn. “Ik zou liever wat meer actie willen. Ik denk dat ik bij de politie ga werken.” Anne-Lotte ziet het wel zitten. “Je hebt te maken met meerdere thema’s. Bijvoorbeeld de aanpak van drugsdealers, maar ook het sluiten van een huwelijk. Het lijkt mij wel een leuke afwisselende job. Maar ik vind geschiedenis en journalistiek ook leuk, dus ik weet nog niet precies wat ik wil worden.”

Voor Charlène is het allemaal nog ver weg. Maar als ze burgemeester was, zou ze het wel weten. “Ik zou een heel groot speelpark maken, met een hele grote ballenbak, een grote glijbaan, een trampoline met een schommel, een suikerspinkraampje en heel veel dieren.”

Wie is de familie Verhoeve?
Burgemeester Pieter Verhoeve (37) en zijn vrouw Marja (36) hebben vier dochters. Anne-Lotte is 13 en zit in de tweede klas van het gymnasium op de Driestar in Gouda. Ze houdt van geschiedenis. Emmelyne van 11 zit in groep 8 en voetbalt graag. Later wil ze bij de politie. Charlène is 6 en zit in groep 3. De jongste is 2 jaar oud en deed nog een middagslaapje toen haar zussen vertelden over hun belevenissen.

Hun vader is sinds 2012 burgemeester van gemeente Oudewater in de provincie Utrecht. Hij was een tijdje de jongste burgemeester van Nederland. Bij de gemeente horen de stad Oudewater en de dorpen die eromheen liggen, zoals Papekop, Hekendorp en Snelrewaard.

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 26-03-2019 geschreven door: Heidi van den Bovenkamp beeld Cees van der Wal

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Paardenmeisje Sanne vertelt: "Twee Friezen en een geit"

Paardenmeisje Sanne vertelt:

Hallo iedereen, Naast mijn vaders bedrijf woont Elly en die heeft vier Friese paarden. Twee Friese paarden staan op de manege en twee Friezen...

lees meer

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Elk jaar gaan Johanna en Emma Hulsman uit Rhenen op 4 mei naar de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. "Door de coronacrisis kan dat dit jaar...

lees meer