Fietsenmaker Cornu vloog met eerste heli

In een tijd dat hij onmogelijk gebouwd kon worden, werd hij al bedacht: de helikopter. Uitvinder Leonardo da Vinci kwam in de 15e eeuw op het idee; pas in de 20e eeuw vloog fietsenmaker Cornu voor het eerst een rondje…

Een wereldberoemde uitvinder was Leonardo da Vinci. Het liefst wilde hij de mensen laten vliegen. Maar hoe zou dat ooit kunnen in een tijd waarin motoren nog niet eens bestonden?  

De tekening die Da Vinci maakte, bestaat nog steeds. Het was een ronde bodemplaat met drie palen en daarbovenop een groot zeil in de vorm van een schroef.

Veel te zwaar
De bemanning moest tegen de stokken duwen, zodat het schroefzeil ging draaien, maar de boel was natuurlijk veel en veel te zwaar om de lucht in te vliegen.

In technische taal zeg je dan: het vermogen dat door mankracht werd opgewekt, was te klein. De luchtschroef kwam dus niet van de grond. Dat zou pas mogelijk worden toen eeuwen later de motor werd uitgevonden, die wél voor veel vermogen –veel kracht– zorgen kon.

Twee meter
Niet alleen het idee voor de helikopter zelf werd lang voordat hij echt bestond al bedacht, maar ook zijn naam. Die is namelijk in 1861 verzonnen door Gustave Ponton d’Amécourt, een Franse meneer. Hij gebruikte het Griekse woord ‘helix’, dat ‘draaiend’ betekent, samen met het woord ‘pteron’, dat ‘vleugel’ betekent. Zo, het idee was er nu. De naam was er inmiddels ook. Nu nog een toestel dat echt in de lucht zou blijven…

Dat ontstond uiteindelijk in de vorige eeuw. Belangrijk daarbij was de rol van de fietsenmaker Paul Cornu, ook een Fransman. Hij steeg in 1907 met een van de allereerste helikopters op tot 2 meter hoogte –dus iets hoger dan jouw vader waarschijnlijk lang is– en maakte een vluchtje van minder dan 20 seconden!

Levensbelang
Tsja, nu kun je daar om glimlachen, maar het was natuurlijk wel een enorme gebeurtenis! Een uitvinding van jewelste die tot op de dag van vandaag voor veel mensen van levensbelang is. Denk maar eens aan de heli’s die mensen redden van een zinkend schip. Of aan de traumahelikopters. 

Als Da Vinci, ‘d Amecourt, Cornu of een van al die andere mensen die hebben meegedacht, deze heli’s zouden zien, zouden ze wel even vreemd opkijken. En vervolgens waarschijnlijk reuze blij en enthousiast worden! Als er een motor had bestaan, had hij vast in de 15e eeuw al gevlogen: de luchtschroef die Leonardo da Vinci bedacht.

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 29-04-2019 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD ANP en iStock

naar magazine

Reacties

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Paardenmeisje Sanne vertelt: "Twee Friezen en een geit"

Paardenmeisje Sanne vertelt:

Hallo iedereen, Naast mijn vaders bedrijf woont Elly en die heeft vier Friese paarden. Twee Friese paarden staan op de manege en twee Friezen...

lees meer

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Elk jaar gaan Johanna en Emma Hulsman uit Rhenen op 4 mei naar de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. "Door de coronacrisis kan dat dit jaar...

lees meer