Er zijn veel levens gered dankzij 4 traumaheli's

Je hoort een heli. Je kijkt omhoog. Je ziet een knalgeel toestel over vliegen. Hé, dat lijkt geen gewone helikopter… Klopt! Een traumaheli is onderweg, in de hoop een leven te redden.

Mensen die een ongeluk krijgen, zijn per ambulance niet altijd snel te bereiken. Terwijl juist op zo’n moment soms wel elke seconde telt! Daarom deden dokters in Nederland 50 jaar geleden voor het eerst proeven met het ophalen van verkeersslachtoffers per helikopter. Dat bleek een goed idee te zijn.

Inmiddels hebben we in Nederland vier traumahelikopters. Als er rond de plek van een ongeluk bijvoorbeeld een lange file is ontstaan, kan een arts daar dankzij zo’n heli toch snel en gemakkelijk bijkomen.

De vier heli’s staan bij ziekenhuizen of vliegvelden in de volgende plaatsen:

*Amsterdam, bedoeld voor Noord-Holland, Noord-Utrecht en Flevoland.

*Rotterdam, bedoeld voor Zeeland, Zuid-Holland, West-Brabant en Zuidwest Utrecht.

*Volkel, bedoeld voor Oost-Brabant, Gelderland, Noord-Limburg en Zuidoost-Utrecht.

*Groningen, bedoeld voor Groningen, Friesland, Drenthe, IJsselland en de Waddeneilanden behalve Texel.

Alleen in het zuiden van Limburg wordt vaak een Belgische heli ingezet, en aan de randen van Overijssel en Gelderland een Duitse.

De trauma-arts aan boord van een helikopter mag meer dingen doen dan de verpleegkundige van een ambulance. Als het nodig is, brengt hij slachtoffers bijvoorbeeld onder narcose en hij kan als het moet zelfs een arm of been amputeren om iemand te bevrijden. Verder vliegt er een verpleegkundige met de traumaheli mee, die tijdens de vlucht de piloot helpt en tijdens het werk op de grond de arts helpt. Samen worden deze drie mensen het Mobiel Medisch Team, of het traumateam genoemd. 

Dat de heli veel voordelen heeft, staat vast. Maar soms is het juist moeilijker om met een traumahelikopter bij een ongeluk te komen, bijvoorbeeld als het zicht heel slecht is vanwege regen of dichte mist. Voor die gevallen hebben de traumateams een speciale auto, die ongeveer dezelfde spullen bij zich heeft als de helikopter, zoals medische apparatuur en medicijnen.

Er zijn twee soorten redenen waarom de traumahelikopter wordt ingezet.

1) Er is een groot en ernstig ongeluk gebeurd, dat sneller per heli dan per ambulance bereikt kan worden. (Dit hoeft niet per se in het verkeer te zijn, het kan ook om een ontploffing gaan of om een brand);

2) De mensen van een ambulance zien dat het slachtoffer eerst door een arts moet worden geholpen, voordat zij die persoon naar het ziekenhuis kunnen brengen. (Er is bijvoorbeeld op de plek van het ongeluk eerst een operatie nodig, voordat het slachtoffer vervoerd kan worden.)

 Weetjes

...      De traumahelikopter wordt ook wel Lifeliner genoemd.

...      Als er een ongeluk gebeurt, bellen mensen 1-1-2.

...      Deze telefoontjes komen binnen bij de Meldkamer, die bepaalt of er een helikopter of een ambulance wordt ingezet.

...      Elke traumahelikopter rukt gemiddeld 6 keer per dag en 2000 keer per jaar uit.

...      Het traumateam is 2 minuten na de melding al op weg en het doet gemiddeld een kwartier over een vlucht.

...      In 90 procent van de gevallen gaat het slachtoffer niet met de helikopter naar het ziekenhuis, maar met een ambulance.

 

Foto's & Video's

Geplaatst op: 29-04-2019 geschreven door: TEKST Jeannette Wilbrink-Donkersteeg BEELD ANP en Sjaak Verboom

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Paardenmeisje Sanne vertelt: "Twee Friezen en een geit"

Paardenmeisje Sanne vertelt:

Hallo iedereen, Naast mijn vaders bedrijf woont Elly en die heeft vier Friese paarden. Twee Friese paarden staan op de manege en twee Friezen...

lees meer

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Elk jaar gaan Johanna en Emma Hulsman uit Rhenen op 4 mei naar de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. "Door de coronacrisis kan dat dit jaar...

lees meer