Aak was geen aap! - Mannen uit een ver verleden

Het is een heel zeldzame gebeurtenis, maar soms wordt er
iemand uit de prehistorie teruggevonden!

Aak - Het 4500 jaar oude skelet kreeg weer een gezicht
In Huis van Hilde in Castricum ‘woont’ Aak, het ijzertijdkind. Zijn skelet werd ontdekt in de buurt van Uitgeest. Uit botonderzoek bleek dat de jongen 200 jaar v.Chr. leefde en 9 jaar werd. Door zijn schedel te bestuderen, konden deskundigen laten zien hoe hij er ongeveer uit moet hebben gezien. Eigenlijk net als jongens in deze tijd, zoals je ziet.

Ötzi - De ijsmummie
Twee Duitsers die in 1991 een Italiaans berg beklommen, kregen de verrassing van hun leven toen ze een lichaam vonden dat de oudste menselijke mummie van Europa bleek te zijn. Omdat hij in de Ötztaler Alpen lag, werd de mummie Ötzi genoemd. Deskundigen bestudeerden zijn voeding, kleding en uitrusting, waaronder een koperen bijl. Sindsdien weten we weer iets meer over de nieuwe steentijd.

Cees - De steentijdman
Cees is ook een steentijdman. Hij werd in 1990 opgegraven in een weiland in West-Friesland. Cees is een van de best bewaarde prehistorische mensen die in Nederland gevonden zijn. Wetenschappers hebben een levensechte ‘kopie’ van Cees gemaakt. Het ongeveer 4500 jaar oude skelet kreeg een gezicht. Je kunt met hem kennismaken in het archeologiecentrum Huis van Hilde in Castricum.

Foto's & Video's

Geplaatst op: 05-02-2019 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock, Huis van Hilde

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Op expeditie in het land van de Bijbel

Wil je kijkje nemen in de tent van Abraham, of als een echte archeoloog zand zeven, op zoek naar schatten uit het verleden? Dat kan deze zomer...

lees meer

Stelling: Op 4 mei herdenken we alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Stelling: Op 4 mei herdenken we alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Pieter Wijma (11) uit Tollebeek​ „Ik denk dat het goed is dat we alleen de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken op 4 mei....

lees meer