Groep 8 gaat met ouderen in rolstoel op schoolreis (video)

„Help, we zitten vast.” Vera duwt met een rood hoofd van inspanning tegen de rolstoel waarin meneer Schep zit. Meester helpt een handje en hup, daar gaan ze weer. „Kijk”, wijst Vera. „Ziet u die lama’s? Mooi hè?” Meneer Schep knikt. Hij geniet. 

Schoolreisjes zijn leuk. Aan het einde van het jaar met de hele klas naar een speeltuin; heerlijk. Nog mooier wordt het als je een paar oude mensen meeneemt. Dat deed groep 8 van de Oranje-Nassauschool in Stolwijk dinsdag. En daarmee werd hun schoolreisje naar Plaswijckpark in Rotterdam zelfs onvergetelijk.

Vera Hulst (12), Julianne van der Smit (12) en Anouk Blonk (11) duwen de vier oude mensen in hun rolstoel door het gedeelte van het park waar vooral dieren te zien zijn. Otters staan eigenwijs te kijken naar de bezoekers. „Bang zijn ze niet”, zegt Anouk. „Moet je zien, ze komen gewoon op je af.”

Aan de andere kant van het pad slaat een grote zwarte zwaan met zijn vleugels in het water. „Doe effe rustig, hé”, reageert mevrouw Van de Pol. Jan Willem de Jong (12) proest het uit. „Oude mensen hebben soms echt humor. Ik vind het zó mooi dat ze met ons mee mogen op schoolreisje.”

Tekenwedstrijd
Dit unieke schoolreisje kwam er niet zomaar. De klas deed eerder dit jaar mee met een tekenwedstrijd van de Riki Stichting (zie kader). Vera vertelt. „We kregen de opdracht om oude mensen na te tekenen. Naast onze school staat een bejaardentehuis. Daar zijn we op een middag naartoe gegaan. Iedereen mocht een persoon uitkiezen om een portret van te maken.”

En dus werd er getekend. Julianne schiet in de lach bij de herinnering. „Een klasgenootje van ons was ijverig bezig, toen de persoon die hij moest tekenen opeens in slaap viel.” Maar verder ging het heel goed hoor, voegt ze er snel aan toe. „En het was gezellig.”

Vera’s tekening slaagde bijzonder goed. „Ze won de eerste prijs”, glundert Anouk. „En daarom zijn we nu hier en hebben we ons schoolreisje samen met vier oude mensen. Vera tekende meneer Piet Schep, die is er ook bij.”

Genieten
Dat de oude mensen genieten, is wel duidelijk. Mevrouw Van de Pol is net door een groepje rondgereden en zit lekker in het zonnetje te genieten van een kopje koffie. „Het is leuk om dit mee te maken”, zegt ze. „Vroeger gebeurden zulke dingen niet.” Ze knikt nog eens en zegt dan met een stralende lach: „Het is toch wat: dit is mijn eerste schoolreisje!”

Meester Van Winkelen heeft de klas in drie groepen verdeeld. Steeds is er één groep verantwoordelijk voor de zorg aan de ouderen. Vragen of ze het nog naar hun zin hebben, even een wandelingetje maken, praten over hoe het vroeger was.

„Je kunt veel van ouderen leren”, vindt Jan Willem. Hij hoorde bij de eerste groep die voor de ouderen moest zorgen en is nu vrij om te gaan spelen. Hij kijkt even naar de Splash, een bootje dat over een rail van grote hoogte naar beneden suist en dan met een zweefduik op het water komt. Dan zegt hij: „Jammer dat die oude mensen niet mee kunnen spelen. Maar ja, daar zijn ze echt te oud voor.”


Riki Stichting

Het schoolreisje van de Oranje-Nassauschool is georganiseerd door de Riki Stichting. Deze stichting heeft als doel eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Ze heeft contact met veel basisscholen, want kinderen en ouderen kunnen het vaak goed met elkaar vinden.

De tekenwedstrijd die Vera Hulst won, werd dit jaar voor de vierde keer gehouden. ”Jongeren portretteren ouderen”, heet de actie. Meer dan 3000 leerlingen deden mee aan het project. Omdat Vera een van de winnaars was, regelde de Riki Stichting een schoolreisje, mét een aantal ouderen. Meester Van Winkelen: „Onze school bestaat honderd jaar, maar zo’n schoolreisje hebben we in al die tijd nog niet meegemaakt. Alles is perfect georganiseerd, we hoefden alleen maar in de bus te stappen. En goed voor de ouderen zorgen, natuurlijk. Maar dat gaat uitstekend.”
Ga naar www.rikistichting.nl voor meer informatie.

Foto's & Video's

Geplaatst op: 01-07-2016 geschreven door: tekst en beeld Evert Barten

Reacties

M. van Winkelen op
Wat een leuk artikel, je zou zo iets maar winnen! That must be wonderfull kids :-)
Annette Verkerk op
Wat een leuk project!
Genieten voor jong en oud!

Zouden we vaker moeten combineren.

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Museum Het Schip organiseert gratis workshops voor kinderen

Van 4 juli t/m 16 augustus kunnen kinderen aan de slag met oude ambachten in Museum Het Schip in Amsterdam.  Ze leren linoleum snijden, boekbinden,...

lees meer

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Jon (5) is dol op mini shetlander Britt

Hoi Kitslezers, Mijn naam is Jon, ik ben 5 jaar en ik woon in Oostkapelle. Wij hebben thuis een mini shetlander.  Het is een echte mini van...

lees meer