Alles wat je moet weten over scheten

Scheten zijn vies, ze stinken en we vinden het gek om erover te praten. Maar iedereen laat ze. Je vader, je moeder, de koning, de koningin: echt iedereen. En nu is er een boek over geschreven. Het heet: ”Alles wat je moet weten over scheten”.

Je praat misschien niet elke dag over scheten. Dat zou een beetje bijzonder zijn. Maar scheten laten is op zich niet gek. Het is zelfs ongezond als je het niet doet. Dat, en nog veel meer feitjes, zijn te lezen in ”Alles wat je moet weten over scheten”.

Er staan veel flauwe mopjes en grapjes in het boek, maar ook reuze-interessante feitjes. Als je die leest, kom je erachter dat scheten net scheikunde is. Lees maar in het kader ”Hoe ontstaan winden?” En om te bewijzen dat je darmen van bepaald eten écht veel lucht gaan maken, staan er recepten in die je kunt eten als je eens goed wilt doorluchten. (Sch)eetsmakelijk!

”Alles wat je moet weten over scheten”, door Sanne de Bakker; uitg. Kluitman, Alkmaar, 2018; ISBN 9789020691696; 128 blz.; € 14,99

Van welk eten ga je scheten laten?
1. Eieren
2. Bier
3. Bruine bonen
4. Broccoli
5. Uien
6. Bloemkool
7. Zoetstoffen
8. Frisdrank
9. Maïs
10. Patat
Wil je minder scheten laten? Eet dan gember, venkelzaad, munt, komijn of geelwortel.

Wist je dat
Je laat vijftien scheten per dag. De meeste als je slaapt, omdat je ze overdag vaak inhoudt.
Iemand die op commando kan scheten, heet een petomaan.
Haringen, slakken, slangen en mossels laten ook scheten.

Hoe ontstaat een scheet?
Een broekhoest bestaat voor het grootste gedeelte uit stikstof. Dat zit gewoon in de lucht die je inademt, net als zuurstof. Andere scheetgassen zijn waterstof, koolstofdioxide en methaan. Die stoffen worden in je darmen gemaakt door bacteriën die etensresten proberen te verteren. Als die bacteriën aan het werk zijn, maken ze gassen aan. De gasbellen moeten eruit.

Waarom stinken je eigen stinken niet?
Je voelt wanneer je een wind of scheet moet laten; je bent erop voorbereid. Je neus verwacht dus iets vies, zodat je niet schrikt van de stank. Daarnaast is het heerlijk om van die lucht in je buik af te zijn, dus heb je een opgelucht gevoel. Dat zorgt ervoor dat je de stank van de scheet minder erg vindt. Bovendien kent je neus je eigen geurtje.

Waar blijft een scheet als je ‘m inhoudt?
Tijdens een kerkdienst, spreekbeurt of muziekles is het niet fatsoenlijk om een scheet te laten. Dan kun je hem tegenhouden. Maar waar blijven die luchtbellen dan? Spaanse biologen gingen op onderzoek uit.

De onderzoekers kwamen erachter dat een kwart van de lucht alsnog via de onderkant naar buiten gaat. Het vermengt zich met je ontlasting en gaat naar buiten als je een grote boodschap doet.

De rest van de luchtbellen verdwijnt op twee manieren. De ene helft wordt door bacteriën omgezet in chemische stoffen die je gewoon uitpoept. De andere helft van de gassen wordt door je bloed opgenomen. Via je bloedvaten komen de gassen in je longen terecht. Daarna adem je ze uit.

Foto's & Video's

Geplaatst op: 13-12-2018 geschreven door: Chris Klaasse beeld uit besproken boek

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Ricks oplossing voor de file: vliegende auto's

Ricks oplossing voor de file: vliegende auto's

Een lijst met tien oplossingen heeft Rick den Hertog (10) uit Boven-Hardinxveld voor het fileprobleem. Extra rijstroken, hekjes tussen rijbanen...

lees meer

Chocolade vrolijkt school op

Chocolade vrolijkt school op

Basisscholen moeten vrolijker en gezelliger worden, vindt Lenneke Zijl (12) uit Waddinxveen. Dan komen de leraren vanzelf. Als ze tenminste...

lees meer