Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Kind spaart graag

 

Sparen. Dat doen kinderen uit groep 7, 7/8 en 8 van de Julianaschool in Krabbendijke. Als de 62 leerlingen wordt gevraagd wie er spaart, steekt slechts één meisje niet haar vinger op.

Het Nibud, een onderzoeksbureau dat graag in de portemonnee van Nederlanders kijkt, publiceerde vorige week het Kinderonderzoek 2018. Daarin zeggen ouders van kinderen tussen de 5 en 12 jaar in 91 procent van de gevallen dat hun kroost spaart. 

De kinderen van de bovenbouw in Krabbendijke krijgen vrijwel even vaak zakgeld als de kinderen uit het onderzoek. Wat opvalt: 69 procent van de Zeeuwse kinderen doet wel eens klusjes voor geld. Het Nibud-onderzoek stelt dat slechts 43 procent van de kinderen euro’s krijgt voor het werk dat ze doen. 

In de hoogste twee klassen van de Julianaschool koopt 87 procent van de kinderen weleens iets met eigen geld. Landelijk is dat voor kinderen vanaf 5 jaar 80 procent. 

Een mogelijke verklaring voor de hogere percentages op de Julianaschool is dat de onderzochte groep gemiddeld ouder is dan de kinderen die worden genoemd in het Nibud-onderzoek.

 

Rick kocht mannenportemonnee

Ben jij rijk?

„Ik weet niet precies hoeveel ik heb. En hoeveel het ongeveer is, houd ik liever voor mezelf. Sommige jongens uit de klas zeggen wel hoeveel ze hebben, maar ik vind het niet nodig dat anderen dat weten.”

Hoe bewaar jij je geld?

„Ik heb een dun ijzeren potje met smileys. Daar zitten de 50- en 20-centjes in. Op het potje zit een slot en alleen ik heb de sleutel.”

Hoe kom je aan dat geld?

„Op zaterdag help ik mijn vader soms. Dan ga ik even naar de glasbak of veeg ik de bladeren in de tuin. Als ik dat een paar keer doe, krijg ik er geld voor. Ook sparen mijn ouders voor mij iedere maand een bedrag op de bank.”

Heb je een pinpas?

„Nee, die krijg ik als ik veertien word. Dan neem ik hem alleen mee als ik naar de winkel moet. Niet als ik naar school ga. Want als je de pas kwijtraakt, kun je wel een nieuwe aanvragen, maar zit je niet zo lekker in je vel.”

Kijk je uit naar de dag dat je je pas krijgt?

„Jongeren betalen steeds vaker met de pinpas, maar vaak vergeten ze dan de pincode. Als ik naar de winkel ga voor een boodschap, neem ik meestal contant geld mee. Als je een tientje verliest, is dat wel erg, maar niet zo erg als wanneer je een pas verliest waar je voor 500 euro mee kunt pinnen.”

Mascha doet niet mee aan rages

Vind jij sparen leuk?

„Ja, want je kunt zien dat je steeds meer geld krijgt. Ik spaar al sinds mijn geboorte. Als ik 18 jaar ben, koop ik misschien wel een autootje.”

Hoe kom je aan geld?

„Elke week krijg ik zakgeld. En soms doe ik klusjes als stofzuigen en dweilen. Daarvoor krijg ik vaak 50 eurocent of een euro. Dat is niet heel veel, maar ook niet weinig.”

Wat is het laatste dat je hebt gekocht?

„Gekleurde Labello. Van die balsem worden je lippen een beetje rood. Labello is minder fel dan lippenstift, dus dat vind ik veel mooier. En ik mag ook geen lippenstift.” 

Wat staat er op je verlanglijstje?

„Een koffer met potloden. Die kost 250 euro. Dus ik moet daar wel even voor sparen. Het geld heb ik er wel voor over, want ik teken graag. En dit zijn hele goede potloden, want ze zijn er in allerlei tinten. En de punt breekt niet steeds af. Ze zijn ook zeshoekig in plaats van rond. Zo kun je ze beter vasthouden.”

Zie jij wel eens kinderen domme dingen doen met geld?

„Pas was er een rage met touwtjes, Ztringz. Die kostten 3 euro per stuk. Sommige kinderen kochten er heel veel. Terwijl je weet dat het over twee weken niet meer in is. Ik maakte van een bolletje wol een touwtje, dat scheelde me 3 euro.”

 

Julian werkt voor zijn geld 

Hoe ziet jouw spaarpot er uit?

„Al vanaf mijn geboorte heb ik een zilveren autospaarpot. De gleuf zit bij het achterraam.”

Belandt er weleens geld in?

„Ik werk bij een fruitbedrijf. Daar doe ik blauwe plastic bodems in kratjes. Zo kunnen de oorwurmen die in het hout zitten niet bij het fruit komen. Voor elke pallet met kratjes die ik doe, krijg ik 2 euro. 

Ook met klusjes thuis kan ik geld verdienen. We hebben sinds twee jaar een klushuis. Dus ik schep in de voortuin weleens grind, of geef stenen aan de stratenmakers. En zomers maai ik het gras. Dat verdient wel goed.”

Wat doe je met al dat geld?

„Met oud en nieuw heb ik vuurwerk gekocht. Een paar fonteinen bij de Aldi, dus het was niet zo duur. Ik kreeg een hele zak vuurwerk voor 3 euro. Je hebt er maar even plezier van, dan is het weer weg. Toch koop ik volgend jaar weer, denk ik. Het is erg leuk. Ik geef niet al mijn geld uit, want ik heb ook een spaarrekening bij de bank.”

Wat doe je als je spaarpot vol zit?

„Voorlopig is hij nog niet vol, want ik werk nog niet zo heel lang. Ik heb al wel een doos van hout gemaakt. Daar kan ik dan mijn geld in doen als mijn spaarpot vol is.”

 

Geplaatst op maandag 28 januari 2019 door Kind spaart graag

Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee