Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Lezen is superbelangrijk, weet Eniek

Als je niet of weinig leest, kun je de Bijbel ook niet lezen zoals het hoort. Daarom moet de ontlezing zo snel mogelijk gestopt worden, vindt boekenwurm Eniek Karels (10).

Op tafel ligt Engelandvaarders, van K. Norel. Opengeslagen bij bladzijde 261. Eniek: „Hier ben ik drie dagen geleden in begonnen. Het is super spannend. Zoals de meeste boeken uit de Tweede Wereldoorlog. Boeken met spanning en sensatie lees ik het liefst. Mijn favoriete schrijvers zijn Bert Wiersema, Adri Burghout en Janwillem Blijdorp.
’s Ochtends om half 7 gaat mijn horlogewekker af. Daardoor ben ik een kwartier eerder wakker dan de rest van het gezin en kan ik nog even rustig lezen. Het is mijn allergrootste hobby. Ik snap echt niet dat steeds meer mensen niet meer lezen. Je leert er ook veel van. Over andere culturen bijvoorbeeld.

Door computers, iPads en telefoons lezen veel volwassen mensen steeds minder. Dat gaat echt een beetje de verkeerde kant op. Ze hebben liever een scherm voor zich dan een boek. Lezen kun je alleen goed als je het veel doet. Een paar jaar geleden was ik niet zo snel. Nu lees ik met gemak een dik boek in een week uit.
Misschien heeft klimaatverandering er wel mee te maken. Over duizend jaar of zo hebben we door de opwarming van de aarde de hele dag zon. En wie gaat er dan binnen zitten met een boek? Dan wil je lekker buitenspelen, natuurlijk.

Wie niet leest, verleert het misschien wel helemaal. Gelukkig hebben we dan nog braille, waar blinden ook mee kunnen lezen. Maar dan moeten ze dat eerst leren. Of je moet het met luisterboeken doen. Maar daar leer je ook niet van lezen. En wie geen geschreven woorden meer snapt, kan ook de waarschuwingen op zijn telefoon niet meer lezen. Gevaarlijk. Net als laatst met die storing bij 112.

De Bijbel zal vast wel als luisterboek bestaan, maar dat werkt denk ik niet. In de Bijbel staan veel dingen waar je rustig over moet nadenken. Soms wil je het even overlezen, of je bladert naar een ander stukje dat ermee te maken heeft. Hoe moet dat met een luisterboek? Dan moet je hem zeker de hele tijd op pauze zetten? En hoe gaan ze dat dan doen met de Bijbel met uitleg? Nee, dat is te veel gedoe. Als christen moet je dus helemaal goed kunnen lezen.

Maar ja, hoe zorg je dat mensen weer een boek in plaats van hun telefoon pakken? Je zou bijvoorbeeld halve luisterboeken kunnen maken. Dat je dan aan het einde zegt: lees het boek om te weten hoe het verhaal afloopt.

Op school mogen ze ook wel strenger worden. Sommige kinderen pakken een boek en lezen hem niet eens uit voordat ze een nieuwe pakken. De juf moet ieder kind dat een nieuw boek komt halen een paar vragen stellen over het boek. Als hij ze niet goed kan beantwoorden, krijgt-ie geen nieuwe.

Ik zie weleens van die kleine bibliotheekjes in een voortuin. Van die vogelhuisjes voor boeken. Daar kunnen mensen iets uit pakken en dan zetten ze er een eigen boek voor in de plaats. Iedereen zou dat moeten doen, en ook voor kinderen. Want als je dan door de straat loopt, word je er steeds aan herinnerd dat je moet lezen.

Er zijn ook steeds minder mensen die de krant lezen. Dat komt denk ik doordat ze bang zijn voor wat erin staat. Mensen die de oorlog hebben meegemaakt, slaan bijvoorbeeld de bladzijdes over waar tanks en zo op staan. Voor hen moeten er aparte pagina’s met blij nieuws komen. Jonge mensen kijken het nieuws al via filmpjes en denken dat ze de krant niet meer nodig hebben. Maar ze vergeten dat er in de krant veel meer staat dan nieuws. En als je iets leest, onthoud je het beter en word je dus veel slimmer. Wie wil dat nou niet?”

Geplaatst op vrijdag 2 augustus 2019 door tekst Chris Klaasse, beeld Sjaak Verboom

Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee