Is vaak je handen wassen slecht voor je gezondheid?

Er wordt weleens gezegd dat té schoon leven zorgt voor een slechtere weerstand. Is dat zo? En klopt het dat té vaak je handen wassen helemaal niet zo goed voor je is? Hoogleraar Marcel Zwietering vertelt dat mensen vroeger minder letten op hun hygiëne. Die mensen hadden een betere weerstand. Máár: in die tijden overleden er wel meer kinderen en zwakkere mensen. 

Volgens de hoogleraar zorgt veel handen wassen er niet voor dat je direct een slechtere weerstand krijgt. Er zitten zóveel bacteriën op je huid, dat je die er met handen wassen niet allemaal af krijgt. Door al die bacteriën moet je afweersysteem nog steeds hard aan het werk, ook al was je heel vaak je handen. 

Dus: heel vaak je handen wassen zorgt er niet voor dat alle bacteriën verdwijnen, maar het is ook niet per se slecht voor je.

 

 

Geplaatst op: 27-11-2019 geschreven door: TEKST Kitsredactie BEELD Unsplash

Reacties

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Paardenmeisje Sanne vertelt: "Twee Friezen en een geit"

Paardenmeisje Sanne vertelt:

Hallo iedereen, Naast mijn vaders bedrijf woont Elly en die heeft vier Friese paarden. Twee Friese paarden staan op de manege en twee Friezen...

lees meer

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Johanna en Emma bouwen Grebbeberg van Lego

Elk jaar gaan Johanna en Emma Hulsman uit Rhenen op 4 mei naar de herdenking op de Grebbeberg in Rhenen. "Door de coronacrisis kan dat dit jaar...

lees meer