Zeeuwse leerlingen gaan naar de school van de toekomst

Leerlingen van groep 7 mochten vorige week in de Jaarbeurs in Utrecht met robots, tablets en technisch lego aan de slag. Ze beleefden een lesdag in de toekomst.

Ze kijken nog een beetje slaperig uit hun ogen, de 37 leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg. De klas zat om kwart voor 8 al in de trein. Anders zouden ze niet op tijd bij de Jaarbeurs zijn. Gelukkig stappen ze samen met juf Lisette Kruis om 10.00 uur –keurig op tijd– de grote evenementenhal binnen.

De leerlingen zijn op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT). Dat is een tweejaarlijkse beurs over het onderwijs. Heel veel juffen, meesters en schooldirecteuren uit het hele land gaan erheen. Doordat juf Kruis een prijsvraag won, mocht ze haar leerlingen meenemen

In hal 2 is een groot klaslokaal. ”Klas voor de toekomst” staat er op een groot bord bij de ingang. Behalve normale tafels en stoelen zijn er ook grote speeltafels waar leerlingen bijvoorbeeld met lego aan de slag kunnen. Verderop loopt een robot.

Johan Hof, bedenker van de ”Klas voor de toekomst”, heet de Zeeuwse leerlingen welkom. „Jullie gaan straks in groepjes van drie naar de verschillende onderdelen van het lokaal. Om het halfuur wisselen we”, legt hij uit. In een mum van tijd heeft iedereen zich over de klas verspreid.

Bloedcellen
Met een bloedgang stromen rode en witte bloedcellen door de aderen, als kinderen in een waterglijbaan. Op de iPad die Stefan de Visser (10) in zijn hand heeft, is de bloedsomloop te zien. Voor hem op tafel staat een pop met een speciaal shirt. Als de camera van de tablet het shirt ziet, verschijnen verschillende onderdelen van het menselijk lichaam op het scherm: botten, bloedvaten en organen. Het systeem heet: Curiscope.

„Wat je normaal in boeken leest, speelt zich hier voor je ogen af. Zo onthoud je de informatie beter”, legt Jan Verwoerd uit. Hij werkt bij het bedrijf dat de Curiscope heeft gemaakt. Is dat niet te druk, een klas vol tablets met bewegende bloedcellen? Juf Lisette kijkt bedenkelijk. „Maar ze doen nu wel goed mee, dat is normaal niet altijd zo”, lacht ze.
Het eerste halfuur is om. Tijd om te wisselen. Drie jongens staan klaar voor een camera. Ze gaan leren presenteren en interviewen. Dat kan bij een spreekbeurt bijvoorbeeld goed van pas komen. „Mijn naam is Juan Houmes. Naast mij staan Arjan Wisse en Ghyno Knobel. Ik ga ze vragen wat ze van vandaag vinden”, begint de elfjarige leerling en hij duwt de microfoon onder Arjans neus. „De treinreis was al heel leuk. Ik heb snoep gegeten en woordzoekers gemaakt.” Ghyno vindt het een leuke, leerzame en gezellige dag. „We moesten er wel meer dan vier uur voor in de trein zitten, maar dat is het dubbel en dwars waard.

Kleurcodes
Programmeren is ook belangrijk in de ”Klas voor de toekomst”. Met computers kunnen leerlingen autootjes en robotjes van lego programmeren. Maar het kan ook op papier. Manon Pieterse (11) tekent met een zwarte stift een parcours op een wit vel. Af en toe onderbreekt ze het met rode, groene en blauwe blokjes. Als er een mooi circuit ligt, zet ze de Ozobot erop. Dat is een klein, half bolletje met wieltjes eronder. Aan de onderkant zit een laser. Die zorgt ervoor dat het wagentje precies over de lijn rijdt. En als hij rood, groen, blauw achter elkaar ziet, keert hij om. Bij andere kleurcodes gaat hij hard of juist langzaam rijden. „Zo zou ik het wel leuk vinden om te programmeren”, lacht Manon als het wagentje bij de finish is.

Openbare basisschool West in Capelle aan den IJssel heeft al tien jaar een Klas voor de toekomst. Het is een ruim lokaal waar allerlei technologische snufjes in staan. Daar kunnen kinderen mee aan de slag om digitale vaardigheden zoals programmeren te leren. Meester Johan Hof zag zo’n lokaal tijdens een bezoek aan Amerika. Het leek hem een goed idee om er voor zijn eigen klas ook een te maken. „Scholen van nu lijken nog teveel op scholen van tientallen jaren geleden, terwijl beroepen nu veel digitaler zijn. Daar moeten we kinderen op voorbereiden.”

Geplaatst op: 18-02-2019 geschreven door: tekst Chris Klaasse, beeld Anton Dommerholt

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Politie redt kat die zes weken vastzat op boot

Politie redt kat die zes weken vastzat op boot

De politie heeft vorige week in Alphen aan den Rijn een kat bevrijd die ongeveer zes weken opgesloten zat op een boot. Dat meldde de dierenambulance.  De...

lees meer

Emma en Noah waren de populairste babynamen van 2019

Emma en Noah waren de populairste babynamen van 2019

De populairste kindernamen in Nederland waren in 2019 Emma en Noah. Hieronder zie je de top-5 van jongensnamen en de top-5 van meisjesnamen....

lees meer