Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Arco’s vader is koster

Officieel is alleen zijn vader koster, maar het hele gezin werkt mee. Voor Arco Klop (12) uit Hardinxveld-Giessendam is het allemaal heel gewoon: stoelen klaarzetten, ervoor zorgen dat de goede psalmen op de borden voor in de kerk staan, schoonmaken, de container buitenzetten en muizen in het keukenkastje vangen. 

Door de lege kerk loopt Arco naar voren, de preekstoel op. „Hier staat een kastje waar de nummers voor het psalmbord in zitten. Kijk, in dit laatje liggen Wybertjes voor de dominee. Ik controleer af en toe of ze nog niet op zijn. Hier staat het water voor de dominee altijd. Ik zet van tevoren een hele kan in de koelkast. Die zetten we hier neer, dan kan hij even vooruit. Ook kijken we van tevoren hoe lang een dominee is. Als we dat weten, kunnen we de hoogte van de kanselbijbel instellen, zodat hij alles goed kan lezen.”

Tijdens een kerkdienst heeft zijn vader veel verantwoordelijkheid, weet Arco. „Hij bedient de lampen en het geluid, en zorgt ervoor dat mensen thuis via internet mee kunnen luisteren. Van tevoren moet je daarom controleren of alles goed werkt. In een doopdienst loopt hij ook mee naar voren, zodat mensen weten waar ze heen moeten en niet struikelen als ze het podium op of af gaan.”

Toen tijdens een koude winter de kachel uitviel, had Arco ook een belangrijke taak. Samen met zijn broertje Erik (10) zorgde hij ervoor dat de resetknop boven de consistorie steeds ingedrukt werd, zodat de kachel weer aansloeg. „Zoiets is best bijzonder om een keer te doen. Mijn vader zat gewoon in de kerk. Hij vertrouwde op ons, dat wij het zouden kunnen.”

Ook Arco zelf voelt zich vaak koster, vooral die tijd dat hij elke week de sleutel van de kerk meenam als hij naar de zondagsschool fietste, en zelf de deur opendeed en de verwarming aanzette. „Omdat ik naar de middelbare school ga, ga ik nu niet meer naar de zondagsschool. Maar er blijft nog genoeg te doen. Hoe ik dat vind? Ik weet het niet, zo gewoon is het voor mij. Maar ik zou het wel missen als mijn vader ermee zou stoppen.”

Foto Anton Dommerholt

Geplaatst op woensdag 11 september 2013 door Machteld Brouwer

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Brand?!

peter-f-wolf-CwJi3wHldAc-unsplash.jpg

Tatu, tatuuuu! Opgepast, de brandweer komt eraan!  Ben jij weleens bij de brandweer geweest of moest de brandweer een keer bij jou komen...? ...

Lees meer

Poezenfan!?

bogdan-farca-CEx86maLUSc-unsplash.jpg

Hebben jullie thuis een poes? Of zorg jij tijdens vakanties voor de kat van de buren? Of... misschien wil je wel heel graag een echte kat, maar...

Lees meer
Word abonnee