Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Bangladesh: megadruk en heel vochtig

Vind je Nederland druk? Dan moet je eens naar Bangladesh gaan. Daar wonen pas écht veel mensen. In de hoofdstad Dhaka krioelen ze door elkaar. Regelmatig worden al die mensen kletsnat door een gigantische regenbui.

Taka, taka!
Als je in Bangladesh loopt, kom je veel bedelaars tegen. Of eigenlijk: ze komen naar jou toe. „Taka, taka”, roepen ze dan en houden hun hand op. Wat ze daarmee bedoelen? Ze vragen geld. De munt in Bangladesh heet dus taka. De volgende munten zijn in gebruik: 1, 5, 10, 25, 50 poisha (dat is een soort cent) en 1, 2 en 5 taka. Papiergeld is er ook: 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 taka.
Trouwens: 1000 taka lijkt misschien veel, maar omgerekend naar de euro is het niet veel meer waard dan een tientje...

Overstromingen
Door Bangladesh stromen twee grote rivieren. De ene heet de Ganges (Bengalen noemen hem Padma), de andere heet Brahmaputra (ook wel Jamuna genoemd). Als je vanuit een vliegtuig naar Bangladesh kijkt, zie je dat de rivieren allemaal vertakkingen hebben. Halverwege het land komen de twee rivieren bij elkaar en vormen een nieuwe rivier: de Meghna. Het gebied met al die kleinere rivieren die naar de zee stromen, heet de delta. De grond is hier heel vruchtbaar, maar o wee als er veel regen valt. Dan stijgt het water in de rivieren. Zeker als ze tegelijk overstromen, komen miljoenen mensen in gevaar. De rivieren liggen namelijk niet zoals bij ons in Nederland tussen dijken. In 1998, 2004 en 2007 raakten miljoenen mensen dakloos en honderden Bengalen verdronken...

Wat een mensen!
Stel je voor dat in jouw stad of dorp twee keer zo veel mensen wonen. Dat zou druk zijn, hè? Nou, zo druk is het in Bangladesh. In Nederland wonen ongeveer 500 mensen op een vierkante kilometer. Dat is een gebied van een kilometer bij een kilometer groot. In Bangladesh leven op zo’n gebied gemiddeld 1174 mensen! Dhaka is de hoofdstad, daar wonen 11 miljoen mensen. Terwijl de stad net zo groot is als Amsterdam.

Christenen
Bangladesh betekent letterlijk ”land van de Bengali’s”. De inwoners noem je Bengalen en ze spreken Bengaals. De meeste Bengalen zijn moslim (83 procent). Verder vind je er nog wat mensen die Hindoe zijn (16 procent). Christenen zijn er wel, maar heel weinig.

Lekker warm
Het klimaat in Bangladesh is tropisch. In de winter (van oktober tot maart) is het rond de 20 graden (lekker warm, hè?) en valt er weinig tot geen neerslag. Van maart tot juni is het zomer. Dan is het er heet, met temperaturen van ver boven de 30 graden. Na juni volgt het warme regenseizoen (moesson) tot oktober.

Veel rijst
Veel Bengalen zijn boer. Ze verbouwen vooral rijst. Andere belangrijke producten zijn jute, suikerriet, tabak en graan.

Geplaatst op dinsdag 18 november 2014 door Evert Barten, beeld Jaco Klamer

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee