Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Daan zit achter slot en grendel

Ze voetballen, leren, gaan naar de tandarts. Maar ze zitten wel achter slot en grendel. In jeugdgevangenis De Hunnerberg in Nijmegen. Johan Baak (11) uit Urk mocht er een kijkje nemen. 

In de Hunnerberg zitten meestal 72 jongens gevangen. Waarom? „Ze hebben zich bijvoorbeeld schuldig gemaakt aan geweld, overvallen, straatroven of ze hebben aan iemand gezeten, terwijl dat niet mag”, zegt Stephan van de Nieuwenhof. Hij is pedagogisch medewerker. Dat betekent dat hij probeert jongeren weer op het rechte pad te krijgen. 

Een van de jongens met een PIJ-maatregel is de 20-jarige Daan. Hij heet in het echt anders. Daan zit sinds drie jaar in de jeugdgevangenis, die hij zelf inrichting noemt. We mogen in zijn kamer kijken. Zo wordt de cel genoemd. Voor de kamer zit een gele celdeur. Die gaat van ’s avonds negen uur tot ’s ochtends kwart over zeven op slot. Op een van de muren in Daans kamer hangen tientallen kaarten. Die heeft hij gekregen van familie. „Ik vind het prettig dat het op mijn kamer een beetje huiselijk is.” 

Daan mag soms op verlof. Dat betekent dat hij voor even naar huis mag. Zijn verjaardag pas vierde hij bij zijn ouders thuis. „Ik heb van mijn familie een mp3-speler en kleding gekregen. Van een vriendin kreeg ik een ring.” Hoe ziet Daan zijn toekomst? „Heel positief. Ik wil gewoon geld verdienen. En als het tegenzit, vraag ik om hulp.”

Op de foto: pedagogisch medewerker Stephan van de Nieuwenhof vertelt aan Johan waarom de jongens in De Hunnerberg gevangen zitten.


ZO ZIET EEN DAG VAN DAAN ERUIT

Zo ziet een dag van Daan en van veel andere gevangenen er ongeveer uit:

7.15 uur: De deur van de kamer gaat van het slot. Douchen. Daan moet zelf zijn bed opmaken en kamer schoonmaken.
8.00 uur: Met de groep (ongeveer 8 jongens) ontbijten. Voor en na elke maaltijd is er een moment stilte. Dat kan voor gebed zijn. „Maar ook om eraan te denken dat ze in arme landen niet zo veel eten hebben.”
8.30 uur: een luchtje scheppen, „een sigaretje roken”.
9.00 uur: Drie uur les. Bijvoorbeeld in houtbewerking, koken, maar ook Nederlands, Engels, wiskunde.
12.00 uur: Brood eten.
12.30 uur: Balletje trappen.
13.00 uur: Les.
15.00 uur: Tv-kijken, puzzelen, computerspellen doen, of andere spelletjes, zoals vier op een rij.
16.30 uur: Naar de kamer, die op slot gaat.
17.30 uur: Warm eten. Daarna samen met de rest afwassen en stofzuigen.
18.30 uur: Vrije tijd, zoals sport.
21.00 uur: Weer op de kamer. Die gaat op slot.

 

Geplaatst op woensdag 4 juni 2014 door tekst Johannes Visscher beeld Anne Reijnen

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee