Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Job Bart (10) uit Kampen stamt af van de hugenoten

Vluchten naar een ander land vanwege je geloof. Dat overkwam de voorouders van Job. Zij  waren hun leven in Frankrijk niet meer zeker.

Job Bart (10) uit Kampen is een afstammeling van de hugenoten. Zijn Franse voorouders waren het niet eens met de Roomse leer. Omdat ze moesten vrezen voor hun leven sloegen ze op de vlucht, naar Nederland.

In Nederland wonen verschillende families waar je aan de naam kunt zien dat ze afstammen van de hugenoten. Leroy bijvoorbeeld, of Dubois. Soms werden de namen wat vernederlandst. Quant werd bijvoorbeeld Kwant.

Job hoorde van zijn vader dat hun voorouders hugenoten waren. Hij is nog nooit in Frankrijk een kijkje wezen nemen in de streek waar zijn familie vandaan komt.

Nederland verlaten en naar een ander land moeten vluchten lijkt Job echt niet leuk. “Je moet dan een andere taal leren. En je bent steeds op de vlucht omdat je moet vrezen voor je leven.”

Met zijn vrienden praat Job praat nooit over zijn afkomst. Wellicht vinden die het helemaal niet interessant.  Ook op school heeft hij er niet over verteld, of er ooit een spreekbeurt over gehouden. Maar wie weet, gaat dat na deze Kits gebeuren?

 

Geplaatst op dinsdag 12 augustus 2014 door tekst Kitsredactie beeld familie Bart

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee