Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Gouden leeuwaapje heeft lange manen

Speciaal Voor dit Leeuwennummer neusde kits in een nieuwe encyclopedie. Er bleken nog drie Andere soorten 'leeuwen' in te staan: Een... aap, een vis en een rob...!

Het gouden leeuwaapje

Dit schitterende diertje is een van de meest bedreigde apensoorten ter wereld. Net als een leeuw heeft het beestje lange manen met zijdeachtige, goudgele haren.
In de jaren tachtig, toen er minder dan honderd leeuwaapjes over waren, werd hij voor uitsterven behoed door een wereldwijd fokprogramma in dierentuinen.

Zeeleeuw

De mannetjes van enkele soorten zeeleeuwen hebben ook manen, zoals de Manenrob of de Steller-zeeleeuw (zie hierboven). De naam “zeeleeuw” verwijst naar de manen van dit dier.  Als de vacht nat is, zijn de manen niet zichtbaar. Bij een droge vacht gaan de haren uit elkaar staan en worden de manen zichtbaar.
Zeeleeuwen bewegen zich traag en moeizaam op het land, maar eenmaal in zee zijn ze heel rap. De Steller-zeeleeuw is de grootste in zijn soort.

Leeuwvis

De koraalduivel wordt ook wel leeuwvis genoemd. Hij is dan ook de koning van het koraalrif. De tropische vis leefde oorspronkelijk alleen in de wateren van de Indische en Grote Oceaan. Bijzonder: met behulp van zijn vinnen kan hij helemaal stil in het water hangen. Door uitzetting komt de leeuwvis nu ook voor in de Caribische Zee. Daar vormt het dier een enorm probleem. De vis heeft er namelijk geen natuurlijke vijanden en vreet al het koraal op. De koraalduivel is erg giftig, maar toch kun je de vis eten als een kok hem op een speciale manier bereidt.

Deze dieren zijn allemaal te vinden in “Het Dierenboek”, door David Burnie; uitg. Gottmer, Haarlem, 2014; ISBN 978-90-257-5662-8; 304 blz.; € 19,95. Met meer dan 1500 haarscherpe foto’s komen grote én kleine beesten en planten tot leven. Van elk uitgelicht dier komen een paar interessante feiten langs. Zo weet het boek van de leeuw te vertellen dat het de enige katachtige is die in troepen leeft.

Geplaatst op dinsdag 9 september 2014 door tekst Michiel Kerpel beeld uit besproken boek

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee