Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Het prachtige treinenverhaal van Vinus

Dikke rookpluimen komen uit de schoorsteen. De stoomfluit klinkt bij een onbewaakte spoorweg overgang. Door het zware geluid, is uit de verte al te horen dat hij er weer aankomt. Dé stoomtrein voor de kerstrit 2013.

Vinus Hangoor uit Opheusden is zo als elk jaar weer van de partij. Lang heeft hij er weer naar uitgekeken en nu is het dan zover. Hij gaat de rit weer maken met de stoomtrein, inclusief het kerstdiner, wat daarbij hoort. Natuurlijk geniet hij ook dáárvan, maar dat is zeker niet het mooiste. De stoomtrein zelf dáár gaat het om!!

Vinus kan er geen genoeg van krijgen. Zodra er een stoomtrein rit gepland staat, zorgt Vinus dat hij als een van de eerste een kaartje kan reserveren. En niet alleen in Nederland. Eén keer per jaar gaat Vinus met de stoomtrein vanuit Utrecht naar Duitsland. De rit duurt een hele dag en Vinus geniet de hele dag. Hij geniet vooral van het geluid en de rook.

Vinus volgt alles op het gebied van stoomtreinen. Jaarlijks is hij in het spoorwegmuseum bij de Heimwee Expres. U begrijpt dat hij bij de meeste machinisten een bekend gezicht is. Vooral bij de museumlijnen kennen ze hem zelfs bij zijn naam. Met alle stoomtreinritten in Nederland is Vinus meerdere keren mee geweest. Het blijft genieten, dat geluid, die stoom, ja de zwarte rook uit de schoorsteen. En dan die wielen…. Hoe groter de wielen van de stoomtrein, hoe mooier. Want hoe groter de wielen, hoe harder er mee gereden kan worden. Vooral VSM heeft hele mooie Duitse stoomlocomotieven.

Het allermooiste vindt Vinus, als een stoomtrein op de hoofdbaan van de NS mag rijden. Want dan rijd de trein 100km/uur. Er komt dan veel rook uit de schoorsteen, heel veel rook. Het mooiste is als je dan de mensen op kleine stationnetjes de wachthokjes in ziet rennen en verbaast ziet kijken naar de trein die voorbijkomt. Prachtig, elke keer weer.

Bijna dagelijks worde de leiding van het dagactiviteitencentrum de Schutse in Kesteren , door Vinus, geïnformeerd over het wel en wee van de stoomtrein in Nederland. De Schutse is de dagelijkse plek waar Vinus werkt. Hij zit daar op de groep die naam ”de Goederenwagon” heeft. Vinus werkt daar in de bakgroep en in de tuingroep. En tijdens de koffie heeft hij mooi zicht op de spoorlijn die langs de Schutse loopt. Vinus heeft het erg naar zijn zin op de Schutse. Maar treinen nemen een grote plek in, in zijn leven. Van kindsaf aan is hij een grote treinliefhebber, misschien wel de grootste van Nederland.

Thuis heeft hij een hele verzameling van alles wat met treinen te maken heeft. Regelmatig neust hij op marktplaats of hij nog iets moois kan vinden. Het is teveel om op te noemen, zo heeft hij een mooie conducteurspet uit de jaren ’50, een conducteurstas, hele oude treinkaartjes van stoomritten, boeken, koersborden, een sluitsein enz.
Wie bij Vinus thuis een kijkje komt nemen ziet zijn hobbykamer met een fantastische modelspoorbaan met uitsluitend NS treinen. Veel tijd besteedt Vinus aan deze hobby.

Het is echt de moeite waard om bij Vinus langs te gaan, want wij verzekeren u dat u van hem het mooiste interview krijgt wat u maar wensen kunt. Hij kan uren vertellen over treinen, zijn treinritten, zijn belevenissen in de nachttrein naar Zwitserland, om vervolgens met de stoomtrein over de Furkabaan. Maar ook zijn verzameling spullen en zijn vele zelfgemaakte foto’s zijn de moeite waard om te zien.

Vinus Hangoor, Opheusden

Geplaatst op dinsdag 28 januari 2014 door Kitsredactie, beeld Kits

Het prachtige treinenverhaal van Vinus
Het prachtige treinenverhaal van Vinus
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee