Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Een nest zo groot als een TRACTORWIEL

Een arendsnest heet een horst. Hij is gemaakt van takken, meestal boven op een rots of in een boom. Elk jaar wordt het nest verder uitgebouwd. Soms zijn ze zo groot als een tractorwiel. 

VOEDSEL

Roofvogels jagen op levende prooien, zoals muizen, ratten, konijnen, hazen of eekhoorns. Ze jagen overdag. Hun haaksnavel gebruiken ze om de prooi kapot te trekken. Vaak grijpen ze hun prooi als ze vliegen. Een arend neemt een prooi die half zo zwaar is als hijzelf met gemak mee de lucht in.Vervolgens zoekt hij een rustige plek om het hapje te verschalken. Arenden zijn zo sterk dat ze ook dieren als schapen en rendieren aanvallen. Maar die zullen ze op de grond moeten oppeuzelen.

SNAVEL

Roofvogels hebben een kromme bovensnavel. De snavel is niet handig om te doden, maar wel om de prooi in stukken te scheuren. Boven op de snavel zit een stuk kale huid zonder veren, waarin de neusgaten liggen.

OGEN

Arenden kunnen supergoed zien. Ze zien wel acht keer beter dan mensen. De steenarend heeft van alle dieren het beste gezichtsvermogen. Hij kan een konijn op de grond zien vanaf 2 kilometer hoogte. Vogels hebben een extra ooglid dat het derde ooglid heet. Die maakt het oog schoon en beschermt het. Arenden trekken dit vlies over hun ogen als ze hun jongen voeden, om te voorkomen dat die hen in de ogen pikken.

KLEINSTE

Dwergvalken zijn de kleinste roofvogels: ze meten maar 20 cm van kop tot staart.

GROOTSTE

De Andescondor is met een spanwijdte van ongeveer 3 m de grootste roofvogel.

 

Geplaatst op maandag 5 oktober 2015 door Kitsredactie beeld Wikimedia en iStock

Een nest zo groot als een TRACTORWIEL
Een nest zo groot als een TRACTORWIEL
Een nest zo groot als een TRACTORWIEL
Een nest zo groot als een TRACTORWIEL
Een nest zo groot als een TRACTORWIEL
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee