Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

In de afvalbak met Koos de vuilnisman (fotoserie)

"Bah, wat vies”, roept een meisje als Koos de Vuilnisman in de volle afvalcontainer van de school klimt. Hij scheurt een blauwe vuilniszak open en doet een graai. “ Aha, wat hebben we hier? karton! Foei, dat hoort hier helemaal niet.”

Als Koos de Vuilnisman het schoolplein op komt lopen van de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen, herkennen de kinderen van groep 8 hem direct. „Hé, daar hebben we Koos!”, wordt er geroepen. „Hallo jongens”, zegt Koos. „Ja, jullie hebben dit jaar afvalles van mij gehad, dat weten jullie dus nog.”
Inderdaad was Koos hier al eerder in Kruiningen. Nu is hij terug, om met Kits te praten over afval. Koos steekt zijn vinger waarschuwend in de lucht. „Eigenlijk bestaat afval niet. Het is te mooi om weg te gooien.”
Maar... hoe komt die grijze container op de stoep van de school dan zo vol? Dat wil de vuilnisman ook weten. Hij roept groep 7 erbij. Dit zijn de kinderen die in het najaar in groep 8 zitten en dan ook een keer afvalles van Koos krijgen. Als de jongens en meisjes buiten het hek bij de container staan, gooit Koos het deksel open. Hij zal toch niet... Maar jawel: in een wip zit hij bovenop het vuilnis. „Iiieeeel”, roepen een paar meisjes. „Dat is toch vies?”
Maar daar vergissen ze zich in. Met een ruk scheurt Koos een blauwe vuilniszak open die in de container ligt. Hij steekt zijn hand naar binnen en haalt er iets uit. „Karton??”, roept hij verbaasd. „Wat doet karton in een container? Waar hoort dit?” Een jongen steekt zijn vinger op. Hij mag het zeggen. „In de papierbak.”
„Precies”, zegt Koos. „Maar waarom gebeurt dat dan niet?” Tja, dat weet de jongen ook niet. Hij kijkt met een schuin oog naar de juf, want die heeft het er misschien wel ingegooid.
Nog meer papier komt te voorschijn, niets vies aan. En dan? „Pakjes! Kijk nou, Wicky-pakjes.” Koos kijkt de groep een beetje verontwaardigd aan. „Hebben jullie vorig jaar geen beker gekregen?” De kinderen knikken. Ja, die kregen ze, nadat groep 8 afvalles had gekregen. De meesten gebruiken de beker gelukkig nog steeds, maar blijkbaar zijn er ook kinderen die toch weer pakjes meekrijgen naar school. Waarom zou Koos zo verontwaardigd zijn? Kom, dan gaan we het aan hem vragen.

Koos, waarom zijn pakjes zo slecht?
„Omdat drinkpakjes niet alleen uit karton bestaan, maar ook uit aluminium. En dat kun je niet recyclen, niet meer hergebruiken. Daarom vind ik het erg als kinderen ze mee naar school krijgen. Wist je dat het overgrote deel van het afval van een school bestaat uit deze drinkpakjes?”

De rommel wordt toch keurig opgehaald?
„Dat is waar. Het komt gelukkig niet direct in het milieu terecht. Maar als de vuilniswagen het afval opgehaald heeft, wordt het verbrand. En dat is wel weer slecht voor het milieu.”

Geen pakjes meer dus. Maar wat dan?
„Bekers. Mooie stevige bekers. Die kun je weer hergebruiken en het kost ook veel minder geld. Allereerst voor je ouders, want aanmaaklimonade is wel driekwart goedkoper dan pakjes. Voor de school levert het ook geld op, omdat er een kleinere container nodig is. Misschien alleen nog maar een gewone kliko, die tegelijk met het gewone huisvuil opgehaald kan worden. Dat levert honderden euro’s per jaar op.”

U zegt dat afval mooi is, dat je het niet weg moet gooien. Maar ik vind het toch wel vies.
Afval wordt pas vies als je alles bij elkaar gooit. Maar dat is juist niet de bedoeling. Als ik op een school kom, gooi ik als eerste de prullenbak ondersteboven. Soms vind ik daar een banaan die nog goed is. Die ga ik dan lekker opeten. Haha, dan moet je de kinderen eens horen gillen! Eten uit de afvalbak... Toch is dat helemaal niet vies.
Juist als je afval niet bij elkaar gooit, wordt het herbruikbaar. Afvalscheiding noemen we dat. Belangrijk, maar ook heel gemakkelijk om te doen.”

Kunt u een paar tips geven voor afvalscheiding?
„Jazeker! Koos heeft altijd goede tips bij zich. Let maar eens op:
1. Zet een papierbak in de klas en gooi daar al het papier en karton in. Papier levert geld op, bijvoorbeeld voor de zending.
2. Maak een mooie doos en verzamel daar alle kapotte pennen en lege vullingen in. Ook deze kun je inleveren in de milieustraat van de gemeente.
3. Gooi niet zomaar iets weg op het schoolplein. Op straat gooien mag natuurlijk nooit, maar bedenk ook waar je iets in gooit.
4. Heb je een schooltuin? Gooi etensresten (behalve brood) op een hoop in deze tuin. Dat wordt compost en dat kun je weer als mest gebruiken.
5. Maak er een wedstrijd van welke klas het beste afval kan scheiden.”

U vindt goed omgaan met afval echt belangrijk! Waarom?
„Omdat we maar één aarde hebben, die door God gemaakt is. Jij en ik hebben de opdracht om goed met de schepping om te gaan. Als we nog een reserve-aarde hadden, zouden we er één kunnen verspelen, maar dat is niet zo. Ik zeg het nog een keer: we hebben maar één aarde. Wees er dus zuinig op.”

Geplaatst op donderdag 27 augustus 2015 door tekst en beeld Evert Barten

In de afvalbak met Koos de vuilnisman (fotoserie)
In de afvalbak met Koos de vuilnisman (fotoserie)
In de afvalbak met Koos de vuilnisman (fotoserie)
In de afvalbak met Koos de vuilnisman (fotoserie)
In de afvalbak met Koos de vuilnisman (fotoserie)
In de afvalbak met Koos de vuilnisman (fotoserie)
In de afvalbak met Koos de vuilnisman (fotoserie)
In de afvalbak met Koos de vuilnisman (fotoserie)
In de afvalbak met Koos de vuilnisman (fotoserie)
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee