Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Opgeloste en vooral: niét-opgeloste mysteries

Over piramides weten we meer niet dan wel! Wetenschappers hebben veel vragen en weinig antwoorden als het om deze oude bouwwerken gaat. Een paar vondsten zetten hen op een bepaald spoor, maar naar het precieze hoe, wat en waarom moeten ze nog altijd raden.

Doordat er zoveel raadsels rond piramides zijn, slaat de fantasie van mensen regelmatig op hol. Sommigen beweren dat opgravers getroffen werden door ‘de vloek van de farao’ waardoor ze stierven. Anderen zeggen dat er onder de Sfinx van Gizeh een enorme bibliotheek verstopt ligt en weer anderen weten zeker dat de piramides van Gizeh precies in lijn met het Orion-sterrenbeeld staan en dat die bouwwerken ‘dus’ contact met …  de ruimte hebben! Ook gaan er altijd weer geruchten over onbekende grafkamers in de piramides. Bewijzen bestaan er niet. Zelfs niet altijd voor zaken die voor wetenschappers min of meer vast staan.

Gouden masker

1922 - Sarcofagen (kisten) en mummies (gebalsemde doden) zijn er in piramides bijvoorbeeld niet gevonden. Toch blijven onderzoekers ervan overtuigd dat de piramides graftombes moeten zijn geweest, die later zijn leeggeroofd. Opvallend: de kist met de mummie van de beroemde farao Toetanchamon is wel gevonden, maar… níet in een piramide. Het lag in een veel kleiner graf met slechts enkele vertrekken. Daarin stonden trouwens ook wel 3500 kostbare beeldjes en muziekinstrumenten en sieraden. De farao zelf droeg een gouden masker!

Geheimschrift ontcijferd

1822 - Op muren in piramides en grotten worden soms hiërogliefen gevonden: heel oude tekeningen met geheimzinnige plaatjes en tekens. Het was de Fransman Joan Franqois Champollion die in 1822 na heel lang onderzoek ontdekte hoe je het hiërogliefenschrift kunt lezen. Sindsdien hebben de tekeningen wetenschappers meer te zeggen, ook over piramides.

Gebroken ruggen

1990 - Het paard van een toerist trapt in een gat. Wat blijkt? Het is de toegang naar een graftombe met prachtig pleisterwerk vol hiërogliefen. In de omgeving worden vervolgens nog meer graven ontdekt: hier ligt een enorme begraafplaats van arbeiders. Hun rugwervels zijn vaak beschadigd of zelfs gebroken door het sjouwen met de zware kalksteenblokken.

Bakkerij in het woestijnzand

Jaren ’90 – Archeologen vinden onder het woestijnzand resten van een bakkerij waar duizenden broden moeten zijn gebakken voor de bouwers van de piramides. Zelfs mengvaten en broodvormen duiken op. Hoe meer de onderzoekers vinden, hoe bekender de bakkerij hen voorkomt. Ja hoor: afbeeldingen ervan hebben ze al gezien op oude hiërogliefen!

Begrafenisboot

1954 - Naast de beroemde piramide van Cheops is een goed bewaarde zonnebark gevonden. Dit was volgens wetenschappers de boot waarmee het lichaam van farao Cheops werd vervoerd naar zijn graf. 

Geplaatst op dinsdag 13 december 2016 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

Opgeloste en vooral: niét-opgeloste mysteries
Opgeloste en vooral: niét-opgeloste mysteries
Opgeloste en vooral: niét-opgeloste mysteries
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee