Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Kunnen dieren aardbevingen en tsunami's voorspellen?

Blaffende honden vlak voor een aardbeving, trompetterende olifanten in de uren voor een tsunami toeslaat. Kunnen dieren echt aardbevingen aan voelen komen?

Na de grote tsunami in 2004 in Zuidoost-Azië viel iets heel bijzonders op: er waren nauwelijks dode dieren. Wisten die dat er gevaar dreigde? Wild in een nationaal park in Sri Lanka bleek hoger gelegen gebieden opgezocht te hebben. Vleermuizen waren een halfuur voor de tsunami plotsklaps wakker geworden. Vogels stopten met fluiten. En honden hadden op de dag van de zeebeving ineens geen zin in hun dagelijkse strandwandeling.

Zesde zintuig
Hebben dieren hebben een zesde zintuig waardoor ze een ramp aan voelen komen? Wetenschappers gingen op zoek naar bewijzen, maar zo makkelijk is dit niet te onderzoeken. De Japanse geoloog Ikeye keek hoe dieren zich gedroegen bij aardbevingen in Japan, China en India. Er bleken 12 tot 24 uur voor een aardbeving veel meldingen te zijn van dieren die op de vlucht sloegen. Honden en katten jankten en mauwden voortdurend en wilden het huis uit.

Vluchtende ratten
De verhalen over ratten die de stad verlaten als er een aardbeving aan zit te komen zouden dus best wel eens kunnen kloppen. In het oude Griekenland deden in 373 voor Christus al verhalen de ronde over ratten en duizendpoten die veilige plaatsen opzochten omdat er een aardbeving op komst was.
Van alle dieren reageerden ratten het duidelijkst op dreigend gevaar. Ze waren vaak
al acht dagen voor een beving nergens te bekennen. En dat terwijl deze knaagdieren normaal gesproken overal en in grote aantallen gesignaleerd werden.

 

Geplaatst op dinsdag 17 mei 2016 door Kitsredactie beeld iStock

Kunnen dieren aardbevingen en tsunami's voorspellen?
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee