Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Gerbert kreeg nieuw huis en andere school (met video)

Verhuizen is best spannend. Naar een nieuw huis én naar een andere school.

Het overkwam Gerbert Kooij (12) in juni dit jaar. Nu, aan het einde van 2016, kijkt hij terug. Gerbert is tevreden, maar een tikkeltje spannend blijft het wel.

Lachend staat hij tussen een groepje jongens. „Hé Gerbert”, roept er één. „Je wordt beroemd man!” Gerbert grijnst een keer en loopt dan met de Kits-redacteur mee voor een foto op het schoolplein. „Dat is zo leuk aan deze school. Ik heb nu veel meer jongens om mee om te gaan.”

Gerbert woonde tot juli dit jaar in Huizen. Tot zijn vader ander werk kreeg en hij en zijn gezin moesten verhuizen naar Dodewaard. Ze wonen nu in een huis aan de dijk, langs de Waal. Zijn nieuwe school is de Eben-Haëzer in Opheusden. „Een grote school, vergeleken met mijn oude school in Hilversum. Daar zat ik in een combinatieklas. In groep 7 was ik de enige jongen.”

Hier is dat wel anders. Als Gerbert terugkomt op het plein, staan er een paar jongens op hem te wachten. „We zitten met meer dan twintig kinderen in de klas. Dat is toch wel gezelliger.”

Kippen en geiten
Rond het nieuwe huis is veel meer ruimte, vertelt Gerbert. En dat komt hem goed uit. „Ik fok kippen. Dat deed ik ook al toen we nog in Huizen woonden, maar daar kon ik er niet zo veel houden. Nu heb ik er al zestien.” En dat is nog niet alles. „We krijgen ook nog twee geiten.”

De rivier de Waal ligt aan de andere kant van de dijk. Daar maakt Gerbert zich wel eens zorgen om. „Er zijn overstromingen geweest in Dodewaard. Dat vind ik best spannend. Wat als dit nog een keer gebeurt? Gelukkig wordt de dijk binnenkort verzwaard.”

In Huizen woonde het gezin Kooij in het oude dorp. Buren waren dichtbij. Nu is dat anders. „Het volgende huis staat best een stukje verderop. Maar al met al ben ik dankbaar dat de verhuizing goed ging.”

Terroristen
Ondanks de grote verandering dit jaar heeft Gerbert ook het nieuws gevolgd. Wat hem daarin het meest opviel? „De gevechten met de terroristen van IS. Ze plegen aanslagen, dat doet wel wat met me. Als ze maar niet in Nederland komen! Daar ben ik best bang voor. Ik bid of dat niet hoeft te gebeuren.”

Geplaatst op dinsdag 29 november 2016 door tekst en beeld Evert Barten

Gerbert kreeg nieuw huis en andere school (met video)
Gerbert kreeg nieuw huis en andere school (met video)
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee