Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

In de bergen wandelen is écht leuk!

Globi wandelweg
„Is dat Globi?” vraagt Manoah. Ze wijst naar een blauw poppetje met een gele snavel. Ja, die kleurige papegaai heet Globi. Vandaag loopt Manoah de Globi-wandelweg bij Lenzerheide. De stripfiguur wijst de weg. Als je beneden bent –weet Manoah– volgt er nog een verrassing.

Globi
In Zwitserland is Globi –een soort stripfiguur– nog bekender dan Donald Duck.
De blauwe papegaai is erg populair bij kinderen. Hij staat op speciale wandelroutes en in talloze boeken. Wil je koken, een taal leren of een spannend verhaal lezen? Globi is van alle markten thuis.

Tas en pet
Bij Berghotel Tgantieni krijgt Manoah een rugzak. Felrood! En wie staat erop, met zijn vrolijke snavel? Globi natuurlijk. Snel uitpakken die tas. „Kijk, ook een pet van Globi!” Nog voor je met je ogen kunt knipperen staat de pet al op haar hoofd. Het is erg zonnig, dus de pet komt goed van pas.

Schoenen
Als je gaat wandelen, moet je natuurlijk ook stevige wandelschoenen hebben. Anders krijg je al snel zere voeten. Goede schoenen heeft Manoah. En ze is er maar wat trots op. Het zijn mooie blauwgrijze met gele veters. En wat lopen ze lekker! „Super fijn!” klinkt het als ze op weg is.

Mooi uitzicht
Manoah loopt vooruit. Ze kijkt goed om zich heen. Waar staan bordjes van Globi? Welke kant moeten we op? Ondertussen moet ze niet vergeten op het mooie uitzicht te letten. Op een gegeven moment klinkt er een zucht. „Poeh... Ik vind de bergen wel prachtig.” Ze ziet ze dan ook voor het eerst.

Uitrusten
Pffff... Van al dat wandelen word je wel moe, vindt Manoah. Even uitrusten. Lekker in de schaduw van een grote den! Of hier op een van de bankjes je overal langs de route vindt. Van dat warme weer krijg je dorst, joh! Eerst een slok water. Slurp! Nu nog een broodje en dan kunnen we weer verder...

Quizvragen
„Leuk”, vindt Manoah de opdrachten die ze kan doen. Langs het Globipad staan grote borden met quizvragen. Welke voorwerpen zitten in de gaten? Moeilijk! Manoah gluurt stiekem door het gaatje. ”Ik zie het al, een bootje!” Even later mag ze de huid van bergdieren voelen. „Oh... Deze is zacht!”

Koeien
Opeens klinken er belletjes in de verte. Wat zou dat zijn? Het zijn geen kerkklokken. Die luiden anders. Nadat Manoah een heuveltje beklommen heeft, ziet ze het opeens. Het zijn koeienbellen. In de alpenweides ziet ze wel tien beesten staan. Vlak langs het pad. Om elke nek hangt een mooie bel.

Bloemenzee en Heidsee
De wandeling gaat langs alpenweides vol prachtige bloemen. Beneden ziet Manoah een meer glinsteren. In het zonlicht. Het is de Heidsee. De laatste kilometer rent ze haast de berg af. Ze kan bijna niet wachten. „Mogen we zwemmen?” vraagt ze. Het frisse water lokt met dat warme weer. Eerst nog iets anders.

Waterfietsen
Manoah heeft geluk. De waterfiets is in een van haar lievelingskleuren. Roze! Ze glundert. Eenmaal op het water is het trappen geblazen. Je kunt aan niets merken dat ze al uren gewandeld heeft. „Nu mag ik sturen.” Ook dat gaat goed. Manoah loodst het bootje als een kapitein over het meer.

Globitas
Om het Globi-pad te lopen kun je het beste bij Berghotel Tgantieni in Lenzerheide beginnen. Dan loop je lekker naar beneden. Daarbij kun je er –voor zo’n 20 Zwitserse frank– een Globitas met leuke inhoud krijgen: petjes en tickets voor een half uur waterfietsen op de Heidsee.

Globi Feest
Een paar dagen later is het feest. Globi viert precies in Lenzerheide zijn partijtje. Manoah heeft er al zin in, want de blauwe papagaai is er zelf bij. Misschien kan ze wel op de foto? Met een oranje t-shirt van Globi aan kan het feestje beginnen. Spelletjes doen! En natuurlijk lekker springen op een luchtkussen.

Paardrijden
Als Manoah het paard ziet, weet ze wat ze wil. Een ritje maken! Niet veel later zit ze op de rug van het bruine rijdier. ”Hihi... Het hobbelt heel erg.” Met elke stap die het beest zet, wiebelt ze heen en weer. „Nog een rondje”, roept Manoah als ze afstapt. Maar op het Globi-feest is nog meer leuks te doen.

Broodje bakken
„Mmmm... wat ruikt dat lekker”, zegt Manoah. Samen met andere kinderen zit ze om een kampvuur. Ze houdt een lange tak stevig vast. Aan het uiteinde van de tak zit een klomp deeg. Door de warmte van het vuur wordt het langzaam broodje gaar. De geur is heerlijk. En... de smaak ook.

Waar is Globi?
„Globi!”, roept een mevrouw. Iedereen kijkt om zich heen. Waar blijft de papegaai? Alle kinderen roepen nog harder: „Globi! Globi!!” En ja hoor, daar komt de kindervriend aan. Manoah kijkt met open mond. Zou-ie echt zijn? Nee, natuurlijk niet. Iemand heeft zich gewoon in een groot pak gehesen.

Op de foto
In optocht gaan de jongens en meisjes achter Globi aan. Joelend en giechelend. Broodjes worden in de steek gelaten. Sommige kinderen durven de papegaai een hand te geven. Manoah niet. Op de foto met hem wil ze wel. Even flink lachen! En... klik.

Globi-feest
Een paar keer per zomer wordt de Globi Kinderparty gehouden. Voor 22 frank per kind heb je een dagvullend programma: een ritje met een stoeltjeslift, broodbakken, paardrijden, een fotoshoot, talloze spelletjes, enkele consumpties, een broodje worst en een ijsje.

Geplaatst op dinsdag 20 september 2016 door Michiel Kerpel

In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
In de bergen wandelen is écht leuk!
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee