Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Naar Davos voor frisse lucht

Evert-Jan Mostert uit Lunteren (in het midden) heeft last van astma. Omdat de heerlijke, zuivere lucht in Zwitserland goed is voor zijn longen ging hij in 2012 Als 12-jarige tien weken naar Davos. 

Benauwd zijn is heel vervelend, weet Evert-Jan uit ervaring. „Als ik een heftige astma-aanval krijg, kan ik bijna niet genoeg lucht krijgen om te praten. Dan ben ik blij als ik in het ziekenhuis ben. Daar krijg ik extra medicijnen en geven ze zuurstof. Door mijn astma kan ik niet altijd doen wat ik graag wil. Zoals lang achter elkaar voetballen.”
Evert-Jan weet een voorbeeld zodat je een idee krijgt hoe het voelt om benauwd te zijn. „Maak jezelf even helemaal moe en adem daarna door een rietje terwijl je je neus dichtknijpt. Wedden dat je dit maar even volhoudt?”
Tien weken lang zat Evert-Jan in het Nederlandse Astmacentrum in Davos. „Omdat ik toen moeilijk behandelbare astma had. Ik kreeg aanvallen waarvoor ik Prednison nodig had.”
In Davos sportte hij veel om een goede conditie op te bouwen. Ook werd er goed gekeken naar hoe en wanneer Evert-Jan medicijnen moet innemen.
Waarom Davos zo’n goede plek is voor astmapatiënten? Dat weet Evert-Jan wel. „Ik ben allergisch voor huisstofmijt. In Davos zit je boven de 1500 meter en daar heb je geen huisstofmijt meer. Daar is de lucht te droog voor. Omdat ik tien weken lang in een omgeving was zonder huisstofmijten, kreeg het slijmvlies in mijn longen de tijd om te herstellen. De kuur is nu meer dan vier jaar geleden. Pas een jaar geleden heb ik voor het eerst weer Prednison nodig gehad.”
Naast behandelingen volgde Evert-Jan in Zwitserland gewoon lessen voor school. Ook was er ruimte voor ontspanning. Sneeuwschoenwandelen, klimmen in een klimhal en bowlen. Of hardlopen om de Davoser See. „We zijn ook met de trein geweest. Heel gaaf. We gingen over het Wiesener viaduct, het hoogste viaduct van de Rhätische Bahn. De klimwand vond ik het leukste. Het is gaaf om zo hoog te zitten. De rodelbaan bij Churwalden vond ik ook stoer. Die is de langste van Europa.”
Evert-Jan vond het niet erg om tien weken van huis te zijn. „Ik heb het goed naar m’n zin gehad in het Astmacentrum. Gelukkig kwam er regelmatig bezoek. M’n ouders hebben me weggebracht en zijn vijf dagen gebleven. Ook een tante en m’n opa en oma zijn een paar dagen geweest.”

Geplaatst op dinsdag 20 september 2016 door tekst Michiel Kerpel beeld familie Mostert

Naar Davos voor frisse lucht
Naar Davos voor frisse lucht
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee