Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Alles over de jeugdbrandweer (met video!)

Ben je helemaal enthousiast geworden tijdens het lezen van deze Kits en kun je niet wachten tot je oud genoeg bent om bij de brandweer te gaan?  Kijk dan eens of er in jouw woonplaats een jeugdbrandweer is.

De Stichting Jeugdbrandweer Nederland bestaat al sinds 1969. Inmiddels zijn er zo’n 150 jeugdbrandweerkorpsen. Heel veel jongeren die bij de jeugdbrandweer hebben gezeten, gaan daarna als echte brandweerman aan de slag. Bij de jeugdbrandweer leer je al superveel. Dit bijvoorbeeld:

Hand verbrand!
Wist je dat je als je je hand verbrand hebt 10 minuten moet koelen met lauw zacht stromend water?  Dat is best lang, maar dat is nodig om de brand eruit te halen. Een brandwond is net als een gekookt ei. Als je die afspoelt met koud water lijkt het alsof hij koud is. Maar algauw voel je de warmte uit de binnenkant van het ei weer. Pas als je langer koelt daalt de temperatuur. Zo werkt het ook met ons lichaam. Dus: hoe langer je koelt, hoe beter.

Niet hollen maar rollen!
Staat iemand in brand? Doe dan dit:
1. Laat hem niet rennen. Zuurstof wakkert de vlammen aan.
2. Laat hem struikelen, zodat hij op de grond ligt.
3. Doof de vlammen door hem over de grond te laten rollen.
4. Gebruik een (blus)deken of jas om het vuur te doven.

Bedenk een vluchtplan
Is jullie rookmelder wel eens afgegaan? Wat een lawaai, he? Als er echt brand uitgebroken is, wat doe je dan? Bedenk nu alvast een vluchtplan. Test hoe snel jij vanuit je bed buiten kunt zijn. Doe deze test wel met z’n tweeën want iemand moet je tijd bijhouden.
1.Ga naar je slaapkamer
2.Doe een blinddoek om (Bij een echte brand zie je namelijk niks meer door de zwarte rook
3.Vind op je knieën kruipend de weg naar de voordeur. Hoe dichter bij de grond, hoe minder giftige rook je inademt.
4.Doe de buitendeur van het slot en ga buiten staan op de plek die je met je ouders hebt afgesproken.
5.Stop de tijd.
En, hoe snel was je? Een echte brand wordt snel heel groot. Daarom moet je binnen 3 minuten buiten kunnen zijn.

Alarmnummer 1-1-2
Het alarmnummer 1-1-2 bel je alleen als er iets ernstigs aan de hand is. Dus niet alleen bij brand, maar ook bijvoorbeeld bij een verkeersongeluk. Bij 1-1-2 willen ze altijd van je weten:
-welke hulpdienst je nodig hebt (brandweer, ambulance, politie)
-hoe je heet
-wat er gebeurd is
-waar het gebeurd is
en of er mensen gewond zijn.

Let op: Bel 1-1-2 alleen als het echt nodig is. Soms bellen kinderen dit nummer voor de grap. Stel je voor dat er op het zelfde moment iemand probeert te bellen die wel echt hulp nodig heeft. Dan komt de brandweer misschien te laat. Bovendien kunnen de mensen van de alarmcentrale zien wie er belt. Het is dus ook niet zo slim om zomaar het alarmnummer te bellen.

Bron: www.brandweerplein.nl

Geplaatst op maandag 22 februari 2016 door Kitsredactie beeld ANP

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee