Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Van fruitvliegjes tot zeewier

De Smartscope doet zijn naam eer aan; het is echt een grote stap naar het kleine.

Het apparaat is een kindermicroscoop, bedoeld voor kleine dingen die normaal voor het blote oog onzichtbaar zijn. Je moet alleen wel een Iphone of tablet van je vader of moeder lenen, maar neem van mij aan: als je ouders het resultaat zien, slaan ze steil achterover en zullen ze voortaan met plezier hun telefoon aan je uitlenen.

Kleine lettertjes

Toen ik de scope in elkaar ging zetten, begon ik maar op de meest logische manier dingen in elkaar te schroeven, maar uiteindelijk kon ik er niet omheen: de handleiding had ik nodig. Het is niet onbelangrijk de gebruiksaanwijzing eens ‘goed onder de loep’ te nemen en ook ‘de kleine lettertjes’ te lezen. De opbouw gaf in mijn geval dus wat moeilijkheden, maar de meeste lezers zijn vast meer technisch onderlegd dan ik. Verder staan er in de handleiding heel wat leuke tips over wat je allemaal onder de Smartscope kunt leggen: van fruitvliegjes tot zeewier.

Vliegenogen

Zelfs gewone huisvliegen waar je je altijd zo aan ergert, worden opeens wonderbaarlijke schepseltjes nu je ze van top tot teen kunt onderzoeken, zelfs hun ogen. Dat zijn overigens enorm grote ogen in verhouding met zo’n klein beestje. Nooit geweten, maar de Smartscope laat het zien. Je wordt er dus nog wijzer van ook! En bovendien: als je het geluk hebt dat de vlieg te weinig gegeten heeft, kun je zogezegd z‘n ribben tellen. Ik heb bijvoorbeeld ook een stukje koraal van dichtbij bekeken. Het is bijzonder hoe je elk tintje wit, elke schaduw en elke  bijzonderheid kunt waarnemen. Ook een zeesterretje is schitterend, hier kun je ook elke oneffenheid, elke lijn en elk detail van zien. En wat zitten er veel verschillende kleuren in zo’n kleine ster waarvan je dacht dat-ie alleen maar rood was!

Minpuntje

Het zou wel fijn geweest zijn als de dingen niet konden wegschuiven in de ruimte waar je de objecten legt. Nu kunnen ze in het mechanisme terechtkomen. Ook zou het handig zijn als je iets verder kon uitzoomen om zo ook de wat grotere voorwerpen te kunnen onderzoeken. Maar dat zijn maar kleine details… De Smartscope is gewoon heel erg mooi voor onderzoekers en natuurliefhebbers!

 

Geplaatst op dinsdag 12 januari 2016 door Getest door Matthias Wilbrink

Van fruitvliegjes tot zeewier
Van fruitvliegjes tot zeewier
Van fruitvliegjes tot zeewier
Van fruitvliegjes tot zeewier
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee