Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

De teddybeer dankt zijn naam aan een Amerikaanse president

Wie maakte de eerste teddybeer: Duitsland of Amerika? De meningen daarover zijn verdeeld. Wat wel zeker is: de teddybeer heeft zijn naam te danken aan de president van Amerika! 

President Theodore Roosevelt –door zijn vrienden Teddy genoemd- weigerde tijdens een berenjacht een vastgebonden beer dood te schieten. Tekenaar Clifford Berryman las de berichten daarover in de kranten en besloot er een grappige cartoon van te maken. De tekening met daarop president Roosevelt die weigerde de oude zwarte beer dood te schieten verscheen op 17 november 1902 in de krant The Washington Post. Vanaf dat moment werd de beer bekend als “Teddy’s Bear”. In elke volgende tekening over de president dook ook het beertje op.

Deze tekeningen waren goede reclame voor de Duitse firma Steiff, die beren maakte. Oprichtster Margarete Steiff werkte samen met haar twee oudere zussen in het bedrijf. Eerst als kleermaakster, maar toen beide zussen in 1870 verhuisden, ging Margarete alleen verder met het fabriekje. In 1879 ontwierp ze  een klein stoffen olifantje als speldenkussen. Het stoffen dier bleek ook als knuffel populair te zijn. Zo begon ze ook allerlei andere dieren te maken.

Neef Richard Steiff trad in 1902 in dienst bij tante Margarete. Hij had gehoord van de tekeningen met daarop Teddy’s Bear en ontwierp een pluchen beest met beweegbare armen en benen. Tot dan toe stonden de beren steeds voorover, op vier poten, maar deze nieuwe knuffelberen konden rechtop staan, waardoor ze vriendelijker leken. Tante Margarete vond het eerst maar niets, maar op een speelgoedbeurs in het Duitse Leipzig was de nieuwe beer een groot succes. Een Amerikaanse klant bestelde er 3000!

In Amerika zag Rose Michtom in 1902 de prenten met de beer ook. En dat bracht haar op een idee. Ze maakte er een van fluweel en gaf hem ogen van schoenknopen. Rose naaide al vaker knuffels die ze vervolgens verkocht in hun snoepwinkel in de New Yorkse wijk Brooklyn. Ook de beer zette ze te koop. Haar man Morris gaf hem de naam “Teddy Bear”. Hij vroeg wel eerst per brief aan de president of hij de naam mocht gebruiken. Roosevelt gaf persoonlijk toestemming. Binnen één dag was de teddybeer, en Rose naaide snel een nieuwe. De teddybeer werd razendpopulair. President Roosevelt gebruikte de Michtombeer zelfs als symbool tijdens de presidentsverkiezingen.

De teddybeer kwam in 1902 dus in zowel Europa als de Verenigde Staten op de markt. De Amerikanen en de Duitsers strijden al jaren over wie de eerste teddybeer maakte. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat beide landen de eerste waren.

Geplaatst op maandag 31 oktober 2016 door tekst Janette Hertog beeld Wikimedia

De teddybeer dankt zijn naam aan een Amerikaanse president
De teddybeer dankt zijn naam aan een Amerikaanse president
De teddybeer dankt zijn naam aan een Amerikaanse president
De teddybeer dankt zijn naam aan een Amerikaanse president
De teddybeer dankt zijn naam aan een Amerikaanse president
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee