Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Wat betekenen de namen van scholen?

Als een school “De zaaier” of “School met de Bijbel” heet, snap je de bedoeling wel. Maar wie zijn eigenlijk de mannen naar wie veel scholen werden vernoemd? En wat zit er achter de moeilijke namen die je ook regelmatig tegenkomt?

Groen van Prinsterer
Meneer Groen van Prinsterer was lang geleden een belangrijke policus in Nederland én degene die z’n best deed voor de oprichting van christelijke scholen. Samen met Abraham Kuyper was hij een van de ‘vechters’ in de “schoolstrijd”,  waarover je in deze Kits kunt lezen. De twee werden geholpen door een staatsman die… heel anders dacht dan zij: Meneer Thorbecke hield zelf meer van openbare scholen, maar hij vond toch dat iedereen zijn eigen school mocht stichten, dus ook een christelijke school. 

Johannes Calvijn
Tijdens de Reformatie was hij een dominee in Zwitserland: Johannes Calvijn. Net als Maarten Luther wist hij dat vijf punten heel belangrijk zijn om bij de Heere God te kunnen horen: 1. alléén genade, 2. alléén geloof; 3. alléén de Bijbel; 4. alléén Christus en 5. alléén God komt alle eer toe. Dat was iets anders dan de kerk in zijn tijd leerde. Omdat deze punten voor christenen van nu ook nog altijd belangrijk zijn, noemen sommige scholen zich graag naar deze bekende dominee. 

Johannes Bogerman
Er zijn behalve Calvijn meer dominees geweest naar wie scholen werden genoemd. Soms was dat gewoon een plaatselijke predikant. Zo heb je in Nunspeet de “Ds. A. van Stuyvenbergschool” en de “Ds. C. de Ridderschool”. In andere gevallen ging het om een landelijk bekende predikant. In Nederland bestaan bijvoorbeeld zeker zes “Johannes Bogermanscholen”, genoemd naar een dominee die in de zeventiende eeuw delen uit het Oude Testament vertaalde voor de beroemde Statenvertaling.

Willem de Zwijgerschool
Niet altijd zijn het dominees aan wie reformatorische scholen hun naam danken. Neem de “Willem de Zwijgerschool”. Die is natuurlijk genoemd naar een belangrijke prins: Willem van Oranje, de “vader des vaderlands”. Ons volkslied gaat over hem. In 1584 werd hij vermoord, omdat hij vóór de protestanten was die zich in die dagen verzetten tegen de Spaanse bezetters. Wat opvalt: behalve christelijke bestaan er ook openbare basischolen die “Willem de Zwijger” heten.

Eben-Haëzer en Rehoboth
“De Regenboog” en “Het Kompas” horen bij de meest voorkomende scholennamen in Nederland. Reformatorische scholen heten nogal eens “Eben-Haëzer” of “Rehoboth”. Die namen komen uit de Bijbel. De eerste betekent: “Tot hiertoe heeft de Heere ons geholpen” of “Steen der hulp”; de tweede naam betekent: “God heeft ruimte gemaakt” of “Waterput”. Aan deze namen merk je meteen dat het niet altijd gemakkelijk en vanzelfsprekend is dat er een christelijke school ontstaat en bestaat.

Geplaatst op dinsdag 5 september 2017 door tekst Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld Wikimedia en RD

Wat betekenen de namen van scholen?
Wat betekenen de namen van scholen?
Wat betekenen de namen van scholen?
Wat betekenen de namen van scholen?
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee