Monnikjes bedelen hun eten bij elkaar

Jongens van 10, 12 jaar die als mini-monnikjes door de straten lopen. Het is in Myanmar heel normaal. Maar ze lopen er niet zomaar: ze moeten hun eten bij elkaar zien te bedelen.

Bedelmonniken

Vanwege hun oranje pijen (monnikskleren) zie je ze in Myanmar vaak al van ver komen aanlopen. Zoals die keer dat ik op de bus stond te wachten in de stad Kentung. Daar kwamen ze, de oranje jongetjes. Mét hun bedelkom.

“Sangha” heten de monniken van Myanmar, en daar zijn er zo’n 500.000 van.

Eigenlijk zijn het er veel meer, want in het boeddhisme wordt van iedere jongen van tussen de 10 en 20 jaar verwacht dat hij een paar jaar als monnik in het klooster komt wonen – dat ze „de pij en kom oppakken”, heet dat een beetje sjiek.

Als monnik krijgen ze les van oudere monniken, dus school gaat gewoon door.

Het dagelijks bedelen om eten hoort bij het monnik zijn. Vandaar dat je ze iedere ochtend ziet lopen: jongens die van deur tot deur gaan om wat in hun bedelkom te verzamelen en zo hun knorrende maagjes gevuld te krijgen.

Insecten in de thee

Niet alleen eten, eigenlijk álles moet een monnik krijgen van mensen uit zijn dorp.

Nu is dat niet veel, want een monnik mag niet veel hebben. Naast een stapeltje monnikspijen is dat een scheermesje, een kopje, een filter (om insecten uit de thee te weren), een paraplu en een bedelkom.

Bedelaars kennen wij in Nederland nauwelijks. Soms zie je er eentje, meestal in een grote stad. Vaak zijn het mensen die vanwege een drugs- of alcoholverslaving in de problemen zijn geraakt.

Bedelende dominees zul je al helemaal niet tegenkomen en dat is maar goed ook. In de kerk moet er goed voor deze mannen worden gezorgd, zegt de Bijbel.

In het boeddhisme hoort bedelen er juist wel bij. Een boeddhist moet immers leren om het leven op aarde te verachten en dat doe je niet als je een luxe leventje wilt hebben. Dat doe je door je hand op te houden en bedelmonnikken laten zien hoe dat moet.

Maar die hand moet dan wel gevuld worden! Vaak krijgen monniken zo veel toegeschoven dat die er juist weer rijk van worden. Kijk maar naar hun kloosters en tempels: die zien er meestal niet armoedig uit.

Foto's & Video's

Geplaatst op: 01-11-2017 geschreven door: Ab Jansen beeld Jaco Klamer

naar magazine

Reacties

Wees de eerste om een reactie achter te laten!

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Groep 8 van basisschool De Brekeld in de gemeenteraad

Groep 8 van basisschool De Brekeld in de gemeenteraad

Basisschoolleerlingen uit groep 8 van de Brekeldschool namen vorige week plaats in de raadszaal van de gemeente Rijssen-Holten. Aan de hand...

lees meer

Bijzonder afscheidsfeestje voor Gerwin

Bijzonder afscheidsfeestje voor Gerwin

Maandag 9 juli nam groep 3 van de Ds. J. Fraanjeschool De Burcht in Barneveld afscheid van Gerwin Morren. En dat deden ze op een wel heel bijzondere...

lees meer