Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Knikkers van glas breken niet zomaar

Wist je dat knikkers eigenlijk gerecycled zijn? Klinkt goed, toch? Ze worden gemaakt van oude of gebroken stukken glas!

Je hebt er vast nog nooit over nagedacht, maar als je glas gloeiend heet maakt, wordt het vloeibaar. Logisch eigenlijk, het smelt gewoon. Probeer het maar niet uit thuis… In de ketels waarin het glas voor knikkers wordt verhit, is het namelijk wel meer dan 800 (!) graden.

Rond maken
De dikke, gloeiende massa wordt door een smalle opening geperst en zo komt het glas als een soort slang de hete ketel uit. Nu kan het in een machine aan stukjes worden gesneden, en dan gaat het, hup, óp naar de volgende machine. Daar zitten draaiende onderdelen in, die de stukjes rond maken.

Ja, hoor, nu begint het er al op te lijken, maar als je ermee ging knikkeren, zou je de vingers verbranden. Eerst maar even afkoelen, dus. In de knikkerfabriek bevindt zich een speciale koelkamer.

Mooi kleurtje
De pasgeboren knikkers worden vanzelf hard als ze afkoelen en kunnen nu een mooie kleurtje krijgen. (Als ze dat nog niet hebben, tenminste. Soms is er in de hete ketel al een kleurstof toegevoegd of zijn daar verschillende kleuren glasslierten met elkaar vermengd.) Zodra het eventuele laagje verf of vernis erop zit, kijken de mensen van de fabriek de knikkers goed na. Zijn ze goed gelukt? En niet beschadigd? Wat minder mooi is, wordt eruit gevist.

Ingepakt
Dan is het tijd om – op de lopende band – ingepakt te worden. De knikkers worden naar de winkel gebracht. En nu? Spelen maar! Met… glas dat niet breekt! Hoe dat kan? Dankzij de dikte en dankzij z’n vorm gaat een knikker niet snel stuk. Gelukkig maar! Dat zou toch jammer zijn van al het werk. En: vroeger – vóór 1870 - kostte het maken nog meer tijd: knikkers werden toen met de hand gemaakt. Maar da’s weer een ander verhaal.

Geplaatst op maandag 4 december 2017 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

Knikkers van glas breken niet zomaar
Knikkers van glas breken niet zomaar
Knikkers van glas breken niet zomaar
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer

Kits Live terugkijken!

20240312-020-KIT-MAIN-RED.jpg

Helaas, helaas... er is iets mis gegaan met de Kits Live uitzending van 21/03/24... :( Is het jou niet gelukt om de livestream te volgen? Gelukkig...

Lees meer
Word abonnee