Zeven vragen aan de knikker

Hij hoort er helemaal bij en lijkt daardoor zo gewoon. Maar de Knikker is bijzonder genoeg om hem eens enkele vragen voor te leggen….

Ha Knikker! Het kan haast niet anders of jij bent oeroud?
"Goed geraden! Al in de vroege oudheid hadden kinderen door dat je met balletjes van klei, steen, hout, glas of ander hard materiaal fantastisch kunt spelen. Ik ben dus al door heel wat Romeinse en Egyptische kindervingertjes gegaan."

Speelden zij hetzelfde spelletje met je als wij nu op het schoolplein doen?
"Ah, dat weet ik écht niet meer, hoor! Wat ik me nog wel herinner: vroeger had niet iedereen geld voor een knikkerzak, de meeste kinderen gebruikten gewoon een washandje. Maar in welke spelletjes ik een rol speelde, dat weet ik niet meer. We doen al zoveel honderden jaren mee. Je kunt in elk geval ongelooflijk veel verschillende spelletjes met mij en mijn familieleden doen.."

Wát?! Zijn alle knikkers familie van je?
"Welnee, ik zei het maar bij wijze van spreken. Er bestaan een heleboel verschillende Knikker-families en we hebben allemaal een eigen naam. Die heeft te maken met hoe we eruit zien, hoe groot we zijn en waarvan we gemaakt zijn. Om het ingewikkeld te maken, geven kinderen ons per streek soms weer andere namen. Of zelfs… per school!
Zelf heet ik Splitter. Splitter! Dat betekent dat ik robijnrood ben en dat mijn doorsnee 35 cm is. Niet gek, hè?!"

Echt niet! Ben je er ook trots op dat jij zo’n gróte knikker bent?
"Nee, waarom? De kleintjes zijn juist schattig. Bij jullie mensen zijn groten toch zeker ook niet meer waard dan kleinen?”

Dat niet, maar voor knikkers geldt dat wel!
"O, eh… ja, da’s waar. Maar dat hebben júllie bedacht. Niet wij, haha. Wij houden van ukkie’s, mini’s of baby’s evenveel als van bonken, keizers, planeten of mammoets."

Weet jij eigenlijk het verschil tussen de grootste en de kleinste?
"Wat een makkelijke vraag! De kleinste knikker is 12 mm en de grootste 100 mm. Simpel, toch? Al moet ik er wel bij zeggen dat je die laatste zelden tegenkomt."

Bij onze zeggen we ‘Het gaat om het spel, niet om te knikkers’. Vind jij zeker geen leuke uitspraak?
"Haha, ikke wel, want het is helemaal waar. De grap is alleen dat de meeste mensen en kinderen dat wel zéggen, maar er niet zo erg in lijken te geloven."

Geplaatst op: 04-12-2017 geschreven door: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

naar magazine

Reacties

Nienke op
grappig

Laat een reactie achter

Naam:
E-mail:
(Jouw e-mailadres komt niet bij het bericht op de website)

Nieuws van vandaag

Inco: Mijn vrienden vinden klassieke muziek saai

Inco: Mijn vrienden vinden klassieke muziek saai

Inco de Jong (13) uit Moordrecht zit al zes jaar op de Ars Musica Koorschool. Hij zingt in koor C. Wat vinden je klasgenoten ervan dat je klassieke...

lees meer

Florianne: Muziek heb ik altijd bij me

Florianne: Muziek heb ik altijd bij me

Florianne van Ginkel (11) uit Waddinxveen zingt in koor C en is al vier jaar bij de Ars Musica Koorschool. Waarom zing je graag? „Muziek...

lees meer