Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Pendelen tussen Europa en Afrika

Zó schattig zijn ze, die donzen ooievaarskuikentjes. Wat een akelig idee dat wel 85 procent van deze kleine knuffels doodgaat voordat ze volwassen zijn.

De meeste baby-ooievaartjes zullen helaas nooit een lange reis maken. Wel 85 procent van de kuikens gaat dood voordat ze volwassen zijn. Dat komt door…  
1. De eieren worden met tussenpozen gelegd: als het eerste uitkomt, moet moeder nog op de andere broeden. Daardoor kan ze niet altijd genoeg voedsel halen voor haar oudste. 
2. De zon brandt de fel of regen en kou zorgen ervoor dat het diertje doorgaat. 
3. Het ooievaarskind kan geen leefgebied (vochtige grasland) vinden, want dat wordt minder in Nederland. Net als het aantal kikkers! 
4. Het jong vliegt tegen een hoogspanningskabel of fabrieksschoorsteen aan. 
5. Er wordt op de vogel geschoten of hij komt onder een auto. 

Heen en weer
‘Onze’ ooievaars in Nederland reizen heen en weer tussen Afrika en Europa. Zomers broeden ze in Nederland, omdat het hier groen en niet te warm is. Zodra de herfst dichterbij komt, vertrekken ze richting het zuiden. Ze overwinteren in Afrika in gebieden waar geen woestijn is en die niet tropisch zijn. Zo kiezen de ooievaars voor een klimaat dat bij hen past. Vliegen is hard werken voor de vrij zware vogels. Dat ze soms toch wel 300 km per dag kunnen afleggen komt doordat ze gebruikmaken van thermiek: de stroming die ontstaat als warme, lichte lucht opstijgt. De ooievaar kan daar telkens een tijdje op blijven zweven en hoeft zich dan minder in te spannen. Geen wonder dus, dat de vogels het liefst op zonnige dagen reizen.

Paalzitter
Waarom bouwt een ooievaar zijn nest eigenlijk op een paal? Hoe hoger hoe veiliger! Bomen zijn ook hoog, maar voor een nestje op een tak is deze vogel te groot en te zwaar. Z’n wijde vleugels zouden bovendien verstrikt raken in de takken. Daarom denkt de ooievaar: Doe mij maar een paal of een schoorsteen.

Ooievaarsbeet
Nog nooit een ooievaarsbeet gehad? Lach niet te hard, want het zou zomaar kunnen... Best veel baby’s worden met een ‘ooievaarsbeet’ geboren, dus misschien had jij dat ook wel. Een ooievaarsbeet is een roze vlekje, op de huid van een baby. Dat klinkt grappig en zo’n beet is dan ook helemaal niet ernstig. Meestal verdwijnt-ie na een aantal maanden vanzelf.

Geplaatst op maandag 6 maart 2017 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld iStock

Pendelen tussen Europa en Afrika
Pendelen tussen Europa en Afrika
Pendelen tussen Europa en Afrika
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee