Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Orkaan Katrina komt niet meer terug

Op de inhoudspagina van deze Kits heb je het al kunnen lezen: orkanen met vrouwennamen richten de meeste schade aan. Hoe het verder zit met die namen van stormen, zie je hier. 

Over welke wind hebben we het eigenlijk als er binnen één gebied verschillende orkanen tegelijk woeden? Voor dat probleem vonden de weermensen -met een duur woord: de ‘meteorologen’- het antwoord toen zij in 1945 besloten elke orkaan een naam te geven. Er ontstond alleen wel een nieuw probleem: dames die voor de rechten van vrouwen opkwamen, vonden het maar niks dat de gevaarlijke stormen een tijdlang alleen vrouwennamen kregen. En dus draagt sinds de jaren zeventig elke nieuwe orkaan om beurten een vrouwen- óf een mannennaam.

Er zijn namen voor 6 jaar bedacht. Na 6 jaar wordt dezelfde naam waar de lijst mee begint weer gebruikt. Als er een heel zware orkaan is geweest, wordt de naam van die orkaan van de lijst gehaald. Voor een volgende keer krijgt een orkaan dan een andere naam. De naam Earl bijvoorbeeld, is al zeven keer gebruikt. Alleen als een orkaan enorm veel schade heeft veroorzaakt, zoals orkaan Katrina in 2005, wordt de naam niet opnieuw gebruikt. De eerste letters van de stormennamen worden op alfabetische volgorde gekozen, maar de Q, U, X, Y en Z doen niet mee. 

Geplaatst op maandag 23 januari 2017 door Kitsredactie beeld ANP

naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee