Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Astronaut voor één dag

Knijptubes met appelmoes, suikertabletten, voedsel verpakt in glibberige blokjes. Eten in de ruimte was voor de eerste astronauten even doorbijten. Vandaag kunnen ze alles bestellen wat ze willen, maar om één groente is nog nooit gevraagd. Spruitjes! 

Wat zei ik? Alles? Er zijn dingen die je beter thuis kunt laten. Hagelslag bijvoorbeeld. Geen idee waarom? Kijk maar eens onder je stoel als je klaar bent met eten. Op aarde valt alles wat je morst omlaag, maar in de ruimte blijft het rondzweven. Dat is niet alleen lastig en vies, maar nog gevaarlijk ook. Een hagelslagje in de boordcomputer, daar moet je toch niet aan denken…

Chips eten in de ruimte kan nog net, maar Pringles moet je echt niet meenemen. Ze kruimelen te veel. En al die kruimels… Inderdaad. Die zweven ook vrolijk rond. Om maar te zwijgen van het paprikapoeder waar elk chippie mee bedekt is. Dat gaat natuurlijk ook zweven. Voor je het kriebelt het in je neus. Of prikt het in je ogen.

Eten in de ruimte is een vak apart. In Space Expo in Noordwijk vertellen ze je er alles over. Het is zelfs zo lastig dat de eerste ruimtevaarders allemaal een paar kilo lichter op aarde terugkwamen. 

IJsje
Tijdens de presentatie over leven in de ruimte gaat een schaal met gevriesdrogd ijs rond. Dat is schepijs dat niet in de vriezer hoeft. Al het water is er uitgehaald. Dat is mooi, want het kost 58.000 euro om één kilo eten met een raket de ruimte in te schieten. Er is ook een nadeel. Het smaakt in de verste verte niet naar ijs.

Alle kinderen mogen een stukje proeven. Alette (11) stopt een brokje in haar mond, trekt een vies gezicht en begint toch maar te kauwen. “Het lijkt niet eens op ijs en is gigantisch zoet”, zegt ze als ze alles uiteindelijk heeft doorgeslikt. Met ijs eten kan een astronaut beter wachten tot hij weer thuis is.

Trouwens, het is maar de vraag of hij dan wel zin heeft in een ijsje. Wie na weken of maanden zweven weer terug op aarde komt, voelt zich zo ziek dat hij niet eens op zijn benen kan staan. Wat hij voelt, kunnen de kinderen ook een paar tellen ervaren.

In de zaal ligt een dik kussen op de grond. Een voor een mogen ze erop gaan staan. “Voeten naast elkaar, armen kruisen op de borst, ogen dicht, hoofd achterover”, commandeert de meneer van Space Expo. Als je dat doet, weet je binnen een seconde niet meer wat boven en onder is.

“Zo voelt een astronaut zich als hij een paar maanden in het ruimtestation is geweest”, klinkt het vrolijk als alle kinderen zijn geweest. “Niet zo maar een paar minuten, maar weken- of maandenlang.”

Rechtop
Hoog tijd om alle raketten en satellieten in de expositie eens te gaan bekijken. Midden in de expositieruimte is een stukje ruimtestation op schaal nagebouwd. Even groot als het in de ruimte is. Nieuwsgierig klimt Alette de vijf treden op om naar binnen te gaan. Gewichtloos ben je er niet, maar als je je ergens een beetje astronaut voelt, dan is het wel daar.

Het heelal mag dan onmetelijk groot zijn, in het ruimtestation is er weinig van te merken. Spullen de ruimte in brengen, is duur. Dus alles is zo klein mogelijk. Wat is bij jou thuis het kleinste kamertje? Vast de wc. In het ruimtestation is dat de slaapkamer. Dat kan ook makkelijk, want een astronaut heeft alleen maar een slaapzak nodig en die hangt rechtop. In Noordwijk dan, want in de ruimte bestaat rechtop niet.

De binnenwanden van het ruimtestation zijn van top tot teen bedekt met luikjes, slangen en knoppen. Het is wel duidelijk dat hier hard wordt gewerkt. Soms zelfs met gevaarlijke stoffen. Daarvoor is een speciale glazen kast gemaakt. Via plastic handschoen die door het raam aan de voorkant gaan, kun je met je handen naar binnen. Zo kun je veilig proefjes doen met giftige dingen.

Geduldig wurmt Alette haar handen in de stroeve handschoenen. Het lukt, maar voor je zo kunt werken, moet je wel even oefenen! Daar gunt Alette zich geen tijd voor. Het uitzicht vanuit het raam aan de achterkant trekt. Hier zie je net als in het echt de aarde onder je langs gaan. André Kuipers was hier veel te vinden toen hij in de ruimte was. “Kijk, de kust”, wijst Alette. “Wat kun je veel zien van de aarde.” Daar heeft ze gelijk in. Het ruimtestation draait op een hoogte van 425 kilometer zijn rondjes om de planeet en dat is verrassend dichtbij.

Parachute
Rudolf (8) heeft geen geduld om van het uitzicht te genieten. Zelf een roodwitte miniraket richting het dak lanceren, dat trekt hem meer. Of aan een groot wiel draaien en leren hoe satellieten keurig in hun baan blijven. Of voelen hoe het is om in je ruimtecapsule aan een parachute neer te komen op de Russische steppe. Of…

Noordwijk aan Zee lijkt niet echt een logisch plek voor een expositie over ruimtevaart. Toch is die niet zomaar gekozen. De buurman is Estec, een bedrijf waar 2800 mensen werken. Ze testen dagelijks Europese satellieten voor ze de ruimte in gaan. Belangrijk werk, want een foutje kun je in de ruimte niet zomaar herstellen.

Prachtig, al die ruimtevaartspullen, maar na een uurtje of twee hebben de kinderen het wel gezien. Het strand van Noordwijk lokt! Eerst nog hard over een paar verkeersdrempels om even te voelen hoe het is om gewichtsloos te zijn. Een paar minuten later rennen ze het strand op. Over ruimte gesproken! 

Geplaatst op maandag 29 mei 2017 door Tekst en beeld Janneke van Reenen-Hak

Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
Astronaut voor één dag
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer

Kits Live terugkijken!

20240312-020-KIT-MAIN-RED.jpg

Helaas, helaas... er is iets mis gegaan met de Kits Live uitzending van 21/03/24... :( Is het jou niet gelukt om de livestream te volgen? Gelukkig...

Lees meer
Word abonnee