Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Hoe overleef je in de ruimte?

De ruimte is niet als woonplaats voor mensen gemaakt. Zonder allerlei hulpmiddelen houden we het er geen vijf minuten vol. Hoe kan het dat astronauten er toch overleven?

Ademhalen
De atmosfeer rondom onze aarde is heel bijzonder. Er zit een gas in dat wij zuurstof noemen en dat je nergens anders in de ruimte vindt. Zonder zuurstof kunnen mensen niet leven. Gelukkig maken de planten en bomen die God schiep altijd weer nieuwe zuurstof voor ons aan. Maar in het heelal groeien die natuurlijk niet. Daarom nemen astronauten een voorraad zuurstof mee naar de ruimte.

Beschermen
Nóg zoiets bijzonders: zuurstof is niet alleen belangrijk omdat wij die moeten inademen. Heel hoog boven ons zorgt zuurstof ook voor het ontstaan van ozon. Deze ozonlaag beschermt ons tegen de stralen en vlammen van de zon. Zonder dat zouden wij op aarde ook al niet kunnen leven. De speciale ruimtepakken die astronauten dragen, moeten hen tegen de schadelijke straling beschermen.

Eten
Vroeger at een astronaut pasta uit aluminium tubes. Inmiddels is zijn voedsel beter geworden. Het lijkt op wat we op aarde gewend zijn: ingevroren groenten en toetjes, bijvoorbeeld. Als astronauten langer in de ruimte blijven, worden er door een onbemand ruimtevaartuig maaltijden, vers fruit en water gebracht. Mayo en mosterd is er ook. En zelfs zout, maar dan… vloeibaar! Anders kan het in hun ogen komen. In de ruimte is immers alles gewichtsloos.

Drinken
Hoe kun je trouwens iets drinken als het water zomaar je glas uitzweeft? Daar zijn in de loop van de jaren heel veel handige uitvindingen voor gedaan. Koffie bijvoorbeeld, zit in een zakje. En als een astronaut een wandeling gaat maken, draagt hij een pak met een drinkzak erin. In zijn helm zit een drinkbuis. Zodra de astronaut de buis aan zijn mond zet, kan hij drinken. Hij hoeft niet eens zijn handen te gebruiken. 

Bewegen
Zwaartekracht bestaat niet in de ruimte. Daar kun je zomaar een beetje rondzweven. Lijkt lekker, toch?! Maar de astronauten zijn wel in beweging. Elke dag doen ze oefeningen – nadat ze zich aan hun loopband of fietsmachine vastgezet hebben, natuurlijk! Anders drijven ze weg. Door te sporten voorkomen ze dat hun lichaam achteruitgaat. Spieren en botten die je niet gebruikt, verzwakken namelijk snel. Dat geldt ook voor je hart, longen en organen.  

 

Geplaatst op maandag 29 mei 2017 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld ANP en iStock

Hoe overleef je in de ruimte?
Hoe overleef je in de ruimte?
Hoe overleef je in de ruimte?
Hoe overleef je in de ruimte?
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee