Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Sprookjesachtige ruimtereizen

Sommige mensen geloven er nog altijd niks van. Mensen op de maan? Bestaat niet! zeggen zij. Daaraan kun je wel merken dat een ruimtereis in onze oren bijna als iets sprookjesachtigs klinkt.

En dat was het ook: sprookjesachtig. Eeuwenlang kon je over het verlaten van de aarde alleen maar fantaseren en dromen. Dit begon trouwens al heel vroeg in de wereldgeschiedenis: bekend is bijvoorbeeld dat er al rond het jaar 160 een Griek was, die een verhaal schreef over een schip dat in zo’n zware storm belandde dat het door de wind naar de maan geblazen werd…

Vader van de raket
Ook toen honderden jaren later – in 1865 – Jules Verne een boek over een ruimtevaartuig schreef, bestond zoiets in het echt nog altijd niet. Dat kwam in 1895 wel een heel stuk dichterbij door de uitvinding van een Russische meneer met de moeilijke naam Konstantin Edoeardovitsj Tsiolkovsky.
Hij was een wiskundeleraar die op het idee kwam om een raket te maken die werkte op vloeibare brandstof. Hij had zo’n goed plan en begreep zo goed waar een raket aan zou moeten voldoen dat hij vaak de “vader van de rakettechniek” wordt genoemd.

Straathondje Laika
Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog – jouw opa en oma waren toen misschien al wel (of bijna) geboren – lukte het mensen om een voorwerp de ruimte in te sturen. Dat was een Duitse V-2-raket.
En het eerste levende wezen dat vanaf de aarde naar de ruimte ging, was… een hondje! Laika, heette deze Russische straathond van 3 jaar. Zij werd in 1957 met de Spoetnik 2 de ruimte ingestuurd. De Spoetnik zou niet terugkomen, maar verbranden in de ruimte. Daarom was het de bedoeling Laika op een gegeven moment door gif in haar voer te laten sterven. Maar door hitte en stress ging het arme dier vóór die tijd al dood.

Weerbericht vanuit de ruimte
Mensen reisden niet alleen maar naar de ruimte om daar een tochtje te maken. Ze wilden meer leren over hoe het er daar uitzag, maar ook: de ruimte gebruiken. Voor het weerbericht bijvoorbeeld. Er werden satellieten naar de ruimte gebracht die informatie over het weer doorseinen naar de aarde. Daardoor weten wij tegenwoordig vaak best goed wat voor weer het de volgende dag zal zijn. Er kwamen ook navigatiesatellieten, die schepen en auto’s helpen bepalen waar ze op dat moment zijn.
Hoogtepunt uit de geschiedenis van de ruimtevaart was natuurlijk het eerste bezoek aan de maan. Er waren helaas ook dieptepunten. Zo explodeerde er in 2003 een ruimteveer toen het terugkeerde naar de aarde. Alle vijf de astronauten, twee vrouwen en vijf mannen, stierven daarbij.

Drie Nederlanders zijn er inmiddels in de ruimte geweest: de astronauten André Kuipers, Wubbo Ockels en –als eerste– Lodewijk van den Berg. Alleen had die laatste inmiddels geen Nederlands paspoort meer; hij ging als Amerikaans staatsburger naar de ruimte.

Geplaatst op maandag 29 mei 2017 door Jeannette Wilbrink-Donkersteeg

Sprookjesachtige ruimtereizen
Sprookjesachtige ruimtereizen
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee