Kits thuis ontvangen? Nu voor 3,35 per maand

Geweldige kat is niet echt om te knuffelen!

Hoe groot en sterk de kat die jij in je tuin tegenkomt ook is, een jaguar zal het vast niet zijn. Die woont namelijk alleen in Amerika. Jammer eigenlijk! Offe… toch niet?

Weegt een gewoon katje zo’n 4 kilo, die reuzenkat van een jaguar kan wel 100 kilo zwaar zijn, zeker als het een mannetje is!  Zijn schouderhoogte ligt tussen de 65 en de 80 cm terwijl een huiskat ongeveer 20 tot 25 cm groot is. Wat een verschil! Bovendien is de jaguar ijzersterk. Een muisje of vogeltje lust hij wel, maar met hetzelfde gemak peuzelt hij een hert of hond op!  Een indrukwekkend dier dus.

Zou hij ook mensen eten? Daar gaat het het natuurlijk om als je je afvraagt of je deze katachtige reus nu wel of niet graag zou ontmoeten. Nou, het gebeurt gelukkig zelden, maar het komt voor dat een jaguar een mens aanvalt. Dat doet hij dan omdat hij zich in het nauw gedreven voelt. Je hoeft niet lang naar de tanden, kaken en klauwen van een jaguar te kijken, om te begrijpen dat zo’n aanval wel slecht móet aflopen voor de mens.  Het omgekeerde – mensen die een jaguar doden –   komt ook voor:  door de jacht is de jaguar op veel plaaten in de wereld bijna verdwenen. Verder krijgt dit prachtige dier het almaar moeilijker doordat er steeds minder leefgebieden voor hem zijn. De jaguar wordt daarom bij de ‘bijna bedreigde’ dierensoorten gerekend. 

Moederjaguar krijgt één tot vier jongen per keer. Die brengt ze in haar eentje groot. Als de kinderen twee weken oud zijn, doen ze hun oogjes open en gaan ze de omgeving verkennen. Een half jaartje later mogen ze met moeder mee jagen. Rond hun tweede zoeken ze een eigen jachtgebied.

‘Hij die doodt met één sprong’, dat is de veelzeggende betekenis van de naam ‘jaguar’.  ’s Morgens als het licht begint te worden en ’s avonds als het donker wordt, gaat de jaguar aan het werk. Hij heeft een eigen gebied – zijn territorium, noem je dat – waar hij jaagt. Dat terrein kan wel 28 tot 76 vierkante kilometer groot zijn. Daar wacht de jaguar geduldig tot er een prooi in de buurt komt óf hij besluipt er eentje. Zodra zijn slachtoffer dichtbij is, springt hij er bovenop en bijt hem in zijn… schedel! Staat er schildpad of een ander gepantserd dier op het menu, dan is dat ook geen probleem: de kaken van de jaguar zijn zo ongelooflijk sterk dat hij dwars door de schilden heen bijt. Vissen kan hij trouwens ook goed. En hij is de enige grote kat die regelmatig een reptiel verorbert, zelfs reuzenslangen zijn niet veilig voor hem. Wat hij ook gevangen heeft, de jaguar neemt zijn buit eerst mee naar huis voordat hij er lekker van gaat genieten.  

In het wild leven er nog zo’n 15000 jaguars, denken mensen die verstand van deze dieren hebben. De meeste jaguars wonen in Venezuela . Ze kunnen zo’n 12 tot 20 jaar  worden, in gevangenschap nog een paar jaar ouder. De dieren kunnen goed klimmen en heel hard rennen, maar zijn wel snel moe.

Geplaatst op maandag 3 april 2017 door tekst Jeannette Wilbrink beeld iStock, ANP, EPA

Geweldige kat is niet echt om te knuffelen!
Geweldige kat is niet echt om te knuffelen!
Geweldige kat is niet echt om te knuffelen!
Geweldige kat is niet echt om te knuffelen!
Geweldige kat is niet echt om te knuffelen!
naar magazine
Reacties laden

Laatste nieuws

Wriemende wortels!?

21241kitsnatuurwandeling-23.jpg

Verliefde eenden, eigenwijze paarden en een poepende worm. Je maakt het allemaal mee in natuurgebied de Hellegatsplaten. Boswachter Justin Haaij...

Lees meer

Stoeien met klanken en letters

spg-20995-Kits Logopedie-27.jpg

Je doet het de hele dag door en misschien zelfs in je slaap: praten! Voor sommige kinderen gaat dat niet vanzelf. Ook Aron en Jesse Bel (11)...

Lees meer
Word abonnee